Design: Yngve Knausgård
Last ned høyoppløselig versjon av omslag
Pris kr 399,00

Sjelens Amerika. Tekster 1996–2013

Knausgård, Karl Ove

IB Pris kr 399,00
| ISBN 978 82 495 1148 8

Hvorfor skrive, hvorfor male, hvorfor fotografere? Hvorfor lese, hvorfor se på malerier, hvorfor gå i gallerier? Kan det være for noe annet enn å søke seg inn mot de store spørsmålene? Og hva handler de om, annet enn det lille livet?

Sjelens Amerika er en samling tekster som spenner fra ensomheten i Francesca Woodmans fotografier til hva det egentlig vil si å drite, fra bildet av Jesus Kristus i en brent toast til massakren på Utøya, fra Knut Hamsuns mislykkede mesterverk Mysterier til nåden det kan være å se en død far bli begravet.

Da Karl Ove Knausgård debuterte med romanen Ute av verden i 1998, hadde han allerede publisert artikler, essays og anmeldelser. Det essayistiske har vært en drivende kraft i alt Knausgård skriver: originale tankesprang og inspirerte spekulasjoner om sammenhenger mellom det individuelle og det for alle like, vår egen tid og historisk tid, kunst og ikke-kunst, idioten og det guddommelige.

Omtale

"Motsetningene tårner seg opp i Knausgårds essays, og samles til et dirrende hamsunsk krav om en livsfølelse i tråd med den store naturens musikk ... Det er ikke for den klare og i krigstyper omsettelige tanke vi verdsetter ham, men for den vanvittig perspektivrike måten å tenke om tingene på. Han er reaksjonær, men krever relevans i kunsten, han mener menneskehjertet er uforanderlig, men er likevel bekymret for hva skjermbildet gjør med selvbildet. Ut av disse spenningene vokser likevel et klart og tydelig ønske: Han vil ha oss til i se verden på ny, og det nye lar seg naturlig nok ikke bestemme"

BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET

"Bedre enn Min kamp … Er dette hans beste bok så langt? ... I det hele tatt framstår Knausgård som modigere enn i Min kamp. Det er som om selvbevisstheten har avtatt noe og gjort rom til flere refleksjoner; nå står de der nakne, uten romanens beskyttende lag"

OLAV LØKKEN REISOP, DAGBLADET

"Karl Ove Knausgård er en dyktig essayist … Når Knausgård er slik en dyktig essayist … så er det fordi han tar med seg nok romanhåndverk inn i sjangeren til å undergrave sine mange generaliseringer og fylle sine abstraksjoner med sansbart liv … Hans særegenhet ligger i gapet mellom de store tankene og den lille mannens små gjøremål, i spenningen mellom pretensjon og likefremhet. Det går an å være likefram med hensyn til sine pretensjoner, og til dette er Knausgård en mester – å stille både sine intellektuelle begrensninger, og sitt ønske om å bryte seg fri fra dem, åpent til skue ... Om ikke hvert eneste avsnitt gir like mye, så er det lagt så mye tanke og kunstferdighet ned i de større strukturene at det er vanskelig ikke å la seg henrykke"

FRODE JOHANSEN RIOPELLE, KLASSEKAMPEN

"leseren får se hvor konsekvent Knausgård er i stilen, enten det er snakk om å beskrive et øyeblikk på noen sider eller å legge ut på en lang beskrivelse av arbeidet med den siste norske bibeloversettelsen. Dette til tross for at tekstene er skrevet over 17 år. Knausgård beskriver seg selv som «grunnleggende reaksjonær» og «skandinavisk midtlivskrisemenneske». Dette er interessante sider ved ham og står knapt i noe motsetningsforhold til evnene hans som essayist"

BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV

"Formidable Knausgård … Forfatteren bak det romanverket som har vakt mest oppsikt i verden de senere år er også sjenerøs i sine essays ... Med denne essaysamlingen kommer man på et privilegert besøk i trollmannens verksted ... En anmeldelse som denne yter ikke rettferdighet til disse mange fremragende tekstene ... Knausgård kjenner litteraturens og kunstens verden som sin egen bukselomme. Når han tar utgangspunkt i sine egne lesninger (og kunstopplevelser) og den innsikt de har brakt ham til, føler man seg som leser meget privilegert ... Lest under ett kan Knausgårds essays betraktes som et syvende bind av Min kamp. Flere av dem rommer nøkler til å forstå det halsbrekkende risikable, men formidabelt vellykkede romanprosjektet"

JES STEIN PEDERSEN, POLITIKEN, 5 STJERNER (Danmark), anmeldelse av den norske utgaven

"Mesterlige forskyvninger .... Karl Ove Knausgård er ikke bare romanforfatter, men også en strålende essayist. Det viser han i sin første bok etter Min kamp ... Knausgård er unik i sin evne til å forbinde kontrasterende registre på en prøvende og undersøkende måte"

PETER NIELSEN, INFORMATION (Danmark), anmeldelse av den norske utgaven

«Som assosierande, spørjande og kunsttolkande essayist er altså Knausgård uhyre sterk og ei glede å lese også om ein ikkje deler synet til forfattaren verken når det gjeld kunsten eller mennesket. Knausgård er ein viktig forfattar som er i stand til å levere premissar til den offentlege samtalen - og til alle dei private - også etter at han har slutta å skrive skjønnlitteratur»

MARTA NORHEIM, NRK P2

«Dette er en kraftfull essaysamling som er egnet til å gjenopplive Knausgård-interessen også hos lesere som fikk en overdose ved forrige anledning … Knausgård skriver om de minste ting uten at det blir knuslete og de største ting uten at det blir livsfjernt»

INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN, i artikkelen «Ubehaget ved utleveringen»

«Essays som strutter av velopplagthet og viten, om kunstens rolle som nødvendig næring for sjelen»

STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN, årets favoritter 2013

«Knausgård har et enormt essayistisk talent»

LELAND DE LA DURANTAYE, THE NEW YORK TIMES (USA)

"Sjelens Amerika er en kraftfull essaysamling egnet til å gjenopplive Karl Ove Knausgård-interessen også hos dem som fikk en overdose ved forrige anledning. Refleksjoner om fotografiet står side om side med dagboknotater, analyser av Hamsun, en fortelling om avføring. Knausgård skriver om de minste ting uten at det blir knuslete og de største ting uten at det blir livsfjernt."

INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN Årets tre beste bøker 2013

"For oss som likte de essayistiske innslagene i «Min kamp» best. Særlig interessante refleksjoner om visuell kunst."

MARIE L. KLEVE, DAGBLADET Årets beste bøker 2013

"Konsentrert og naken innsikt. Bør leses av alle som likte «Min kamp», og av alle som syntes den var for lang"

ERLE MARIE SØRHEIM, DAGBLADET Årets beste bøker 2013

"et sterkt forsvar for det individuelle, menneskelige både i livet, samfunnet og i litteraturen ... Noe av det fascinerende med Knausgårds essays er imidlertid hvordan han aldri lar seg vikle inn i tomme abstraksjoner og idealer, men hele tiden trekker inn sitt eget liv i refleksjonene. Det gir en følelse av at essayisten tar seg selv, sine følelser og betraktninger på dypt alvor"

GURI HJULSTAD, TRØNDER-AVISA

«En samling forrykende essays … fenomenalt underholdende tekster … En essaysamling hvor Knausgård på sedvanlig vis setter seg selv og sine livserfaringer på spill … Godt brølt!»

FRANK SEBASTIAN HANSEN, EKSTRA BLADET (Danmark)

«I Sjelens Amerika kaster nordmannen et skarpt blikk på livet, døden og kunsten … Tekstene i Sjelens Amerika er gode å gå og si inni seg.  Og tenke over. Lenge»

JEPPE KROGSGAARD CHRISTENSEN, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)

«Som man forstår, er ingenting i denne essaysamlingen for stort eller smått for Knausgård … han stiller seg aldri over leseren. Man tror ham når han påstår at ‘jeg er et usofistikert menneske ‘ … Kun hva litteratur angår, hevder han å ha oppnådd ‘en høyere grad av sofistikerthet’. Det er hans nye essaysamling slik sett en bekreftelse på»

BO BJØRNVIG, WEEKENDAVISEN (Danmark)

«Enda en gang er vi som lesere vitne til Karl Ove Knausgårds minutiøst registrerende univers og helt unike forfatterstemme … Alle ordene i denne samlingen veier naturligvis ikke like tungt. Men det er tekster så knitrende knausgårdske at det får et hvert forbehold til å forsvinne … Slik egger denne tekstsamlingen oss til å se igjen og igjen – se verden, se oss selv og ikke minst se ut over oss selv. Og den setter vekkeruret til å ringe. Våkn opp!"

LISELOTTE WIEMER, KRISTELIGT DAGBLAD (Danmark)

"nivået er svimlende. Sterkest er lesningen av Hamsuns Mysterier, hvor Knausgårds konfrontasjon med Nagel blir til energisk selvgranskning"

BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET Årets beste bøker 2013

«Tittelteksten «Sjelens Amerika» er en praktfull, innforstått lesning av Hamsun, hans «briljante tomhet», med en gjennomgang av Hamsuns første romaner så vel som oldingens  siste mesterstykke, «Paa gjengrodde stier» – som Knausgård  typisk nok leser som roman.  Det er en tekst som kan få langvarig virkning også på lesningen av det Knausgård selv har  skrevet og kommer til å skrive. Dette er en rik bok over mange og vide temaer»

JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD

"Karl Ove tilfører det norske essayet noe eget. Essayene kan få stor betydning for forståelsen av sjangeren blant uskolerte lesere"

ESPEN STUELAND, KLASSEKAMPEN Årets beste bøker 2013

"Om det dreier seg om Francesca Woodman eller driting - Knausgård utforsker det lille blaffet av lys vi kaller livet"

HANNAH HELSETH, KLASSEKAMPEN Årets beste bøker 2013

 «magisk og praktfull litteratur»

PER SVENSSON, SYDSVENSKAN (Sverige)

«I Karl Ove Knausgårds essayer viser forfatteren av Min kamp frem sine mest ulike sider ... Han er alltid engasjerende, enten han skriver om kunstneren Cindy Sherman eller de uredigerte bildene fra nyhetskanalen Euronews»

JONI HYVÖNEN, SVENSKA DAGBLADET (Sverige)

«en kyndig og interessant tankeverden som bygger på kunnskap og skepsis ... Hans vilje til å forstå og i språket avklare sine standpunkter, samt måte å betrakte på, føles åpenbart genuin»

SUNE JOHANNESSON, YSTADS ALLEHANDA (Sverige)

«Knausgård er en utmerket essayist og i Sjelens Amerika løper den ville tanken fritt …  Akkurat som hos andre gode essayister, som Joan Didion eller Rebecca Solnit, finnes det her en assosiativ pendling mellom det personlig og ikke-personlige helt uavhengig av hva Knausgård skriver om ... i lesingen av Knausgård blir det klart at den gode essayistikken er avhengig av en forfatter som blottlegger seg»

THERESE ERIKSSON, UPPSALA NYA TIDNING (Sverige)

"Knausgård når frem til en subjektiv sannhet som skjelver av liv»

JOHAN WILHELMSSON, NORRKÖPINGS TIDNINGAR (Sverige)
  • Handlekurv
Handlekurven din er tom
  • Nyheter

Marie Auberts Voksne mennesker forhåndsolgt til Danmark og Sverige
Marie Auberts romandebut Voksne mennesker er nå solgt til Danmark og Sverige, hele seks u...

Les mer

Dag Solstad med ny roman om Bjørn Hansen
Høsten 2019 utkommer Dag Solstad med ny roman. Boken, som har fått tittelen Tredje, og siste,...

Les mer

Per Pettersons nye roman hylles i Danmark
Per Pettersons roman Menn i min situasjon utkom i Danmark fredag i forrige uke. Det går ik...

Les mer

Tina Åmodt tildelt Bokhandelens forfatterstipend 2019
Tina Åmodt ble i går ettermiddag tildelt Bokhandelens forfatterstipend 2019. Åmodt mottok stipend...

Les mer

Mikael Niemis Koke bjørn – nå 20.000
Mikael Niemis roman Koke bjørn har ligget på Bokhandlerforeningens bestselgerliste siden d...

Les mer ARKIV
  • Nyhetsbrev

Webdesign og publiseringsverktøy fra Netmaking | Powered by eZ Publish