Design: Exil Design
Last ned høyoppløselig versjon av omslag
Pris kr 379,00

De urolige

Ullmann, Linn

IB Pris kr 379,00
| ISBN 978 82 495 1201 0

Å se, å huske, å begripe. Alt kommer an på hvor du står. Første gang hun kom til Hammars, var hun knapt ett år gammel og visste ingenting om den store og omveltende kjærligheten som hadde brakt henne dit. 
       Egentlig var det tre kjærligheter.

Far og datter sitter med en båndopptager mellom seg. Planen var at de skulle dokumentere aldringen, i en bok de to skulle lage sammen. Men da de endelig er i gang, har alderdommen tatt tak i ham på en måte som gjør samtalene uforutsigbare og sprukne. 

De urolige er en leken, utforskende og sjangeroverskridende roman om et barn som ikke kan vente med å bli voksen, og foreldre som helst vil være barn, om minner og glemsel og de mange historiene som utgjør et liv.

Klikk her for å bla i boka De urolige.

P2-LYTTERNES ROMANPRIS 2015
NOMINERT TIL KRITIKERPRISEN 2015
NOMINERT TIL NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS 2016

Juryens begrunnelse for nominasjonen til Nordisk råds litteraturpris 2016

Omtale

"Det er sterk kost og samtidig helt briljant ... De urolige er i sjanger, format og innhold et uvanlig ambisiøst prosjekt, og takket være Ullmanns talent har hun evnen til å komponere og klippe det hele sammen ... Det kreves en gudbenådet talent for å lykkes med et prosjekt som dette ... det er blitt en briljant roman. Ullmanns språk, hennes evne til å få alt til å dirre, til å selv gjøre poesi ut av farens føtter under hans dødsleie, gjør at hun opererer på et helt annet nivå enn de aller fleste norske samtidsforfattere"

BRYNJULF JUNG TJØNN, VG

"en sterk leseropplevelse ... Ullmann fletter sammen minner og dokumentarisk materiale, fantasier og refleksjoner med utsøkt letthet ... en gripende beretning av det uvanlige slaget ... i skildringene av farens vei inn i alderdommen og døden blir ordene som glødende morild i mørkt vann ... Under lesingen tok jeg meg flere ganger i å tenke på Joan Didions flytende skildringer av sitt sorgarbeid i Et år med magisk tenkning. Det vil ikke forundre meg om også De urolige blir en internasjonal bestselger"

MARIUS WULFSBERG, DAGBLADET

"Lysende og lekent ... Boka er selvironisk, den er leken. Den er full av referanser til film, musikk og litteratur. Den er alvorlig og dypt rørende. Ikke én setning er uten mening. Og når du lukker den, er det naturligvis deg selv du har sett. Denne boka blir stående lenge, som én av de få"

TORBORG IGLAND, FÆDRELANDSVENNEN

"mesterlig … Romanen går i dialog med noen av litteraturens fremste forbilder, som Proust og Beckett, men Ullmann er en forfatter av et kaliber som makter å skape et refleksjonsrom med disse tekstene, ikke et ekkokammer … en av årets aller beste bøker." 

BRITA STRAND RANGNES, STAVANGER AFTENBLAD

"en helt spesiell leseropplevelse … en fascinerende historie … en enestående god roman"

STINE OKKELMO THORP, KK, NR. 01.2016

"[Ullmann] spiller scener, redigerer stramt og lar i stor grad tilskueren gjøre opp sin mening om innholdet. Resultatet blir i en egen divisjon. Ullmann beholder distansen og klarsynet, selv om dette er nært og utleverende om egne foreldre ... Hver linje fylles med innhold og sterk tilstedeværelse, alvor og humor side om side, uanstrengt og formfullendt"

EVA HILDE MURVOLD, TRØNDER-AVISA

"Det handler om å være ung og usikker, eller gammel og glemsk. Om hukommelse, og om kunst og skaperkraft. Om tilhørighet - i en familie, og på et sted. Alt i nydelig, fullkomment presis prosa"

GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN, Sommerens beste bøker 2016

«Det hele er assosierende, skrevet med innlevelse og kjærlighet, samtidig som boken har en medrivende poetisk intensitet.»

JUTTA DUHM-HEITZMANN, WDR 5, TYSKLAND

«Linn Ullmanns roman lykkes med noe selvmotsigende: Den vegrer seg for å være ren realisme, samtidig som den skaper noe autentisk. De urolige oppløser liv i bilder.»

CARSTEN HUECK, DEUTSCHLANDFUNK KULTUR, TYSKLAND

«Dyptgående og med språklig briljans - på søken etter «trygghetens innerste punkt» utforsker Linn Ullmann sine foreldres vesen, og dermed også sitt eget.»

NICOLA BARDOLA, ABENDZEITUNG, TYSKLAND

«uimotståelig lesning.»

THOMAS BORCHERT, FRANKFURTER RUNDSCHAU, TYSKLAND

"En intelligent bok, lag på lag med øyeblikksbilder som til dels er krystallklare, til dels har mildt utviskede konturer"

MÜNCHNER MERKUR (Tyskland)

"Det er uansett en stor nytelse å lese denne poetiske teksten"

HAMBURGER ABENDBLATT (Tyskland)

"briljant presisjon."

BRIGITTE WOMAN (Tyskland)

"(d)en subtilt komponerte impresjonistisk mosaikk(en)"

DIE PRESSE (Tyskland)

"Som en billedbok i skrift. Svært vakkert."

KRONENZEITUNG (Tyskland)

"(Hvordan hun lar oss bli kjent med det barnet hun var eller kunne vært, pluss sine berømte foreldre (Ingmar Bergman og Liv Ullmann) – det er) rett og slett magisk."

WELT AM SONNTAG (Tyskland)

"Med De uroligehar Linn Ullmann (datter av Liv Ullmann og Ingmar Bergman) skrevet en stor roman om store temaer. Dyp, oppriktig, poetisk."

RTV (Tyskland)

"Det kan til dels ta pusten fra en, måten hun lykkes med å fange inn skyheten og ømheten som preget forholdet mellom far og datter."

SPIEGEL LITERATUR (Tyskland)

"krystallklart, upretensiøst språk... På 400 sider greier hun det son er aller vanskeligst å få til: Man lukker boken som en fengslende, pregende og samtidig usentimental, endatil vittig meditasjon over det alltid komplekse forholdet mellom barn og foreldre som preger oss alle, og inspireres til å tenke over sin egen historie."

KIELER NACHRICHTEN (Tyskland)

"Ullmann runder av bokhøsten med en av årets sterkeste beretninger ... Bak nydelige setninger skjuler det seg komplekse følelser og smertefulle opplevelser ... Det er en modig beretning, hele tiden balanserende mellom det vakre og det groteske ... en rørende og kjærlig bok, som får leseren til å tenke tilbake på sine egne minner, huske på bortgjemte historier. Og det er vel noe av det fineste litteraturen kan gjøre?"

ELLEN SOFIE LAURITZEN, AFTENPOSTEN

"Rått og vakkert … ei stor leseoppleving … Handlinga er altså strengt tilskoren, og det er nettopp dette som gjer historia så sterk … Den fine balansen mellom det almenne og det heilt spesifikke får denne romanen til å dirre av intensitet. Forfattaren unngår elegant å snuble ned i dei openberre fallgruvene som finst når eit barn skal skrive om sine kjente foreldre … De urolige er ei raus og klok forteljing om vanskelege, rare, fine, rå og uuthaldelege ting som skjer mellom familiemedlemmer"

MARTA NORHEIM, NRK P2

"Når barn skriver om sine foreldre, kan det fort gli over i anklagens form. Ullmann dveler i stedet ved utilgjengeligheten på en måte som gir interessante betraktninger ... en formsikker og overbevisende fortelling om hukommelse, tilhørighet og foreldre"

BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV

"Kan ikke huske å ha lest en så velopplagt og nådeløst vittig Linn Ullmann ... Det er overskuddet og kreativiteten, sanseligheten og den nådeløse humoren som preger sidene i denne nesten berusende velskrevne romanen ... Det er dristighet og klarøydhet i forfatterens refleksjoner og erindringer, aldri snev av idyllisering ... en overbevisende og modig roman"

TURID LARSEN, DAGSAVISEN

"det beste jeg har lest av Linn Ullmann og noe av det beste jeg har lest i år … lysende god skjønnlitteratur ... Fortellingen flyter så lett at det føles som om den ikke kunne vært fortalt på noen annen måte … Steder og stemninger skildres med en unik tilstedeværelse som gjør at de fester seg i bevisstheten seg og blander seg med ens egne minner"

ANETTE ORRE, VÅRT LAND

"Linn Ullmann fremkaller bilder av foreldrene med virtuos teknikk ... Hoppene i tid gjør at Ullmann kan lage poesi av minner uten at det blir for påtrengende i den lette prosaen. Skjedde ting én gang, eller flere? Varte de en hel barndom? Språket er uhyre elegant, innimellom ekstraordinært. Jeg imponeres av hvordan hun uanstrengt kan skifte tema brått midt i et luntende avsnitt. Sidelange setninger manøvreres med små åndedrag."

SINDRE ANDERSEN, KLASSEKAMPEN

"Linn Ullmann syner seg som ein forfattar med djup innsikt i korleis born ser føresetnadene som universelle kjensgjerningar, til blikket ho har på dei vaksne som ikkje har funne ut kva det tyder å vera vaksen"

ODD W. SURÉN, DAG OG TID

"Roman er sjangerbetegnelsen, men diktningen legger seg tett på livet i dette strevet om ikke å glemme foreldre som lekte og et barn som alltid var for voksen. Linn Ullmanns bok handler kanskje mest om prosessen å skape noe, litteratur og kunst. En fantastisk bok!"

ANNE SCHÄFFER, TARA

"En av Norges fremste forfattere skriver fantastisk og nesten magisk om sine berømte foreldre og sin egen oppvekst"

BRYNJULF JUNG TJØNN, VG, Årets beste bøker 2015

"Hvem skulle ha trodd at det gikk an å skrive en klarsynt, klok og distansert, men samtidig varm og inderlig fortelling om en oppvekst med et par foreldre som Liv Ullmann og Ingmar Bergman, nå i disse Knausgård-tider? Linn Ullmann har gjort det, og det er imponerende og meget leseverdig"

KNUT FALDBAKKEN, VG, Årets beste bøker 2015

"Ullmann bærer frem en sår og avstemt historie med høy presisjon. Bokas språk og rytme er så god at du bare vil være i den så lenge du kan"

KARIN HAUGEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2015

"Med opptak med far sin, som mest ligg for døden, har Linn Ullmann laga eit verknadsfullt utgangspunkt for ein roman om ein barndom og ein liten, splitta familie med urolege menneske"

RUNA KVALSUND, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2015

"Linn Ullmanns sjangeroverskridende roman handler om å vokse opp med to av Skandinavias største kunstnere som foreldre. Den er vakker, morsom, ekstremt velskrevet og umulig å legge fra seg"

ANNETTE ORRE, VÅRT LAND, Årets beste bøker 2015

"Forfatteren fletter sammen minner og dokumentarisk materiale med utsøkt letthet i sin gripende og inngående roman om sine berømte foreldre. Særlig de kjærlige skildringene av den aldrende Ingmar Bergmann er fornøyelige og rørende. Årets «selvbiografiske»."

MARIUS WULFSBERG, DAGBLADET, Årets beste bøker 2015

"Selvbiografisk roman om å (over)leve med berømte kunstnerforeldre. Ullmann har aldri vært bedre. Her er hun sårbar, morsom, poetisk, tenksom, rå og ømhjertet. Et rørende og uendelig nyansert stykke fortellerkunst."

MAYA T. DJUVE, DAGBLADET, Årets beste bøker 2015

"Det er rett og slett blitt en fantastisk bok, poetisk, selvironisk, leken og fullstendig blottet for jåleri."

TORBORG IGLAND, FÆDRELANDSVENNEN, Årets beste bøker 2015

"En av Norges fremste forfattere skriver fantastisk og nesten magisk om sine berømte foreldre og sin egen oppvekst."

BRYNJULF JUNG TJØNN, KK, Årets beste bøker 2015

"Lekkert og elegant utført om foreldre og barn med selvbiografisk preg. En bestselger i årets siste måned."

GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD, Årets beste bøker 2015

"De urolige er storartet lesning. Linn Ullmann går tett på oppveksten med sine ikke navngitte kunstnerforeldre. Her, hvor andre forfattere ville skjelvet på hendene, bevarer hun roen. I et nesten uhyggelig klarsynt drømmespill."

LISE GARSDAL, POLITIKEN (Danmark)

"De urolige er en nesten ufattelig rik, overlegent komponert og avklart bok. Stoffet har modnet gjennom seks år og beherskes til fullkommenhet. Linn Ullmann mobiliserer en erindringsstyrke og nærværende oppmerksomhet som er uten sidestykke"

JOHS H. CHRISTENSEN, JYLLANDS-POSTEN (Danmark)

"en innsiktsfull skildring av det kompromissløse kunstnersinn og et kritisk familieportrett, en praktfull roman … De urolige [er] en velvalgt tittel for de tre hovedpersonene er sitrende, sensitive, kreative mennesker. Men romanen er også historien om de utrolige, altså de usedvanlige, de usannsynlige, kanskje de utroverdige, sensitive, kreative unndragelsesmennesker. En roman om foreldreskap, om kunstnerpsyke, om film og dannelse, om svikt, lojalitet og kjærlighet. Dypt personlig, dypt privat og ikke til å komme utenom"

KLAUS ROTHSTEIN, WEEKENDAVISEN (Danmark)

"Hennes observasjoner er presise og oppleves sannferdige fordi de er like urolige som bokens hovedpersoner … Linn Ullmann greier å være så intens og personlig at det blir allmenngyldig" 

CHARLOTTE RØRTH, NORDJYSKE STIFTSTIDENDE (Danmark)

"Usedvanlig sterkt og gripende. Det er en hjertegripende og begavet bok den norske forfatter Linn Ullmann har skrevet … De urolige er en usedvanlig sterk og gripende bok. Dens skildringer fletter seg inn i ens egne følelser og erindringer (og forstand). God litteratur fletter seg inn i en, og det gjør denne bok"

THEIS VALLØ MADSEN, FYENS STIFTSTIDENDE (Danmark)

"en sjarmerende, humoristisk og øm skildring … Den er vittig, sarkastisk, selvironisk - og øm. Ja, sine steder er den bare så ubegripelig vakker i sin følelse … Den selvbiografiske romanen kommer til tiden. Linn Ullmann har skrevet boken midt i sitt eget «Lebendswende» som det heter på tysk. Det stedet i livet hvor modenheten er til det. Hvor man er i stand til å ta livet på seg, som det nå er, og legge livslinjene ut i et meningsfylt mønster. Hennes arv er ikke lenger en synd eller noe hun behøver å fortie, for å stå klart i egen rett. Det har hun for lengst bevist at hun kan. De urolige er en bok om skapende mennesker, og om det å skape noe gyldig og vedkommende for seg selv og andre, uansett hvor utslitende og enerverende det enn er. Det er også en bok om døden, skrevet med et overskudd av humor og kjærlighet"  

KRISTELIGT DAGBLAD (Danmark)

"en av Norges fremste fortellere … Ullmann er en skarp, usentimental og morsom forfatter som blander dokumentarisk materiale med minner, forestillinger og refleksjon … en bok av høy litterær kvalitet"

LINE RASMUSSEN, BØRSEN (Danmark)

"Å se, å huske, å begripe». Slik begynner Linn Ullmann sin fantastiske roman … Hun klarer å løfte den selvbiografiske romanen til nye høyder bl.a. ved at gå i dialog med klassikere, men også med sitt klare lysende og lyriske språk … Det er et mestergrep å gjøre som Marcel Proust gjorde i sitt verk: På sporet av den tapte tid å fortelle om sitt yngre jeg ut fra et eldre jeg ... En kjempeleseopplevelse på flere nivåer venter i dette tredobbelte kunstnerportrettet av en jente og hendes verdensberømte foreldre."

LITTERATURSIDEN.DK (Danmark)

"trollbindende ... det føles nesten som om de fem tidligere romanene var en oppvarming for at hun skulle kunne skrive akkurat denne boken"

MARIA SCHOTTENIUS, DAGENS NYHETER (Sverige)

"Dette er absolutt det beste hun har skrevet"

ANNELI DUFVA, SVERIGES RADIO (Sverige)

"en poetisk vev av minner … et litterært mesterstykke"

ANNINA RABE, EXPRESSEN (Sverige)

"Et mesterverk om to verdensberømte foreldre ... en stemningsfull, dyptborende og mesterlig roman ...Linn Ullmann har en presisjon i språket som om hennes liv avhang av at hvert ord var vesentlig"

SIGRID COMBÜCHEN, SVENSKA DAGBLADET (Sverige)

"Sensasjonelt bra ... Det er en godt gjennomarbeidet roman, veldig levende og med et språk som overgår det meste av prosa akkurat nå. Enkelte metaforer er så bra at jeg må legge bånd på meg for ikke å stjele dem ... Med De urolige har Linn Ullmann overgått seg selv. Det er ingen overraskelse dersom hun vinner Nordisk Råds litteraturpris for denne romanen, som jeg varmt anbefaler"

ÅSA LINDERBORG, AFTONBLADET (Sverige)

"En magisk, fantastisk fortelling om nære relasjoner, savn og kjærlighet … Linn Ullmann er en gudebenådet forfatter… Det er så nært, hudløst, vakkert og intuitivt skrevet at jeg ikke kan legge romanen fra meg"

REBECKA ÅHLUND, KRISTIANSTADSBLADET (Sverige)

"Ullmann får det til å hugge til i hjertet … Dette er autofiksjon av fineste merke – oppmerksom i møte med virkeligheten, fri i tanken, respektfull i tonen"

MARIA G. FRANCKE, SYDSVENSKAN (Sverige)

"Ullmann gjør et veldig vakkert portrett av en mor- og datterrelasjon … Hun gjør det slik at jeg sent kommer til å glemme det. Jeg skal ikke glemme noe, forresten. Jeg skal gå tilbake til denne romanen igjen og igjen. Den er så underholdende og sørgelig, intervjusamtalene med Ingmar Bergman ubetalelige, og det finnes også masse stillhet her, stillhet som forteller. Alle de ulike perspektivene – presens, preteritum, jeg-form, du-form, tredjeperson, essay, roman, intervju er skrevet med det samme absolutte gehør for øyeblikket, landskapet, minnet og med en subtil språklig eleganse"

ELIN CULLHED, UPSALA NYA TIDNING (Sverige)

"En ren nytelse å lese for språkets skyld, for skarpheten, men også kjærligheten i blikket"

GUN ZANTON-ERICSSON, VÄSTERVIKS-TIDNINGEN (Sverige)

"En ømhjertet fortelling om to verdenskjente foreldre ... Det er en bok som preges like mye av sitt vemod som av sin ganske påtakelige humor ... fin fortellerkunst om menneskelig kjærlighet mellom tre eiendommelige og urolige parter"

JAN-OLOV NYSTRÖM, NORDBOTTENS KURIREN (Sverige)

"Det er klart at den som har vokst opp med Ingmar Bergman og Liv Ullmann som foreldre har et visst forsprang hva gjelder selvbiografisk romanstoff. Men denne svært intelligent fortalte boken handler snarere om barndom, frigjøring, aldring og savn – enn om en spesifikk familie i en spesifikk tid"

SVENSKA DAGBLADET, Årets beste utenlandske bøker 2016 (Sverige)

"De urolige av Linn Ullmann kan være årets beste bok. Det er et varmt og smertefullt portrett av forfatterens foreldre, Ingmar Bergman og Liv Ullmann … Det er en mesterlig selvbiografi, eller så er det ikke en selvbiografi i det hele tatt"

KIA SVAETICHIN, SVENSKA YLE, Årets beste bøker 2016 (Sverige)

"Linn Ullmann gjør noe hel spesielt med stoffet sitt. En rytmisk, gjennomkomponert livsskildring med en helt særegen glans"

DAGENS NYHETER, Årets beste bøker 2016 (Sverige)

"Linn Ullmanns roman De urolige er en sjarmerende, humoristisk og øm skildring av de berømte foreldrene – og av henne selv"

HENRIK WIVEL, KRISTELIGT DAGBLAD, Årets beste bøker 2016 (Danmark)

"Sterk og sterkt selvbiografisk roman om oppveksten – eller mangel på oppvekst – med far Ingmar Bergman og mor Liv Ullmann"

BERLINGSKE TIDENDE, Årets beste utenlandske bøker 2016 (Danmark)
  • Handlekurv
Handlekurven din er tom
  • Nyheter

Anne B. Ragdes Datteren på 3. plass på bestselgerlista
Anne B. Ragdes nye roman Datteren har vært i teten på Bokhandlerforeningens bestselgerlist...

Les mer

Dag Solstads nye klatrer på bestselgerlista – nå 3. plass
20. september ble Dag Solstads nye roman Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen sluppet....

Les mer

Anne B. Ragdes Datteren holder stand på bestselgerlistene
Sjette og siste bind i Anne B. Ragdes folkekjære verk om familien fra Neshov, Datteren, ut...

Les mer

Marie Auberts Voksne mennesker til Storbritannia, Spania og Romania
Marie Auberts roman Voksne mennesker har ikke gått upåaktet hen, hverken her hje...

Les mer

Dag Solstads nye roman rett inn på bestselgerlista
Fredag 20. september ble Dag Solstads nye roman Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen s...

Les mer ARKIV
  • Nyhetsbrev

Webdesign og publiseringsverktøy fra Netmaking | Powered by eZ Publish