Design: EXIL DESIGN
Last ned høyoppløselig versjon av omslag
Pris kr 179,00

Min kamp. Tredje bok

Knausgård, Karl Ove

POCKET Pris kr 179,00
| ISBN 978 82 495 1509 7

Karl Ove Knausgårds Min kamp innebærer en enorm litterær satsning, og er en stor bok i mer enn én forstand: Min kamp blir utgitt som seks romaner. De første fem bøkene er utkommet. Sjette bok utkommer våren 2011.

Min kamp. Tredje bok er en roman om barndom.

En familie på fire, mor, far og to gutter, flytter til Sørlandet, til et nytt hus i et nytt byggefelt. Det er tidlig på 1970-tallet, barna er små, foreldrene unge, framtiden er åpen. Men på et eller annet tidspunkt lukkes den, på et eller annet tidspunkt blir det som hender dem, gitt. Hvem eller hva er det som gir?

Min kamp. Tredje bok beskriver en verden hvor barn og voksne lever parallelle liv, som aldri møtes. Romanen handler om et barns gryende selvforståelse, om hvordan det som har hendt griper inn i det som hender, om å være gjennomtrengt av en lengsel etter andre eksistensmuligheter og andre verdener inne i det kjente.

Morgenbladets lesere kåret Min kamp 1-3 til årets bok 2009.

Utpekt som en av årets beste bøker 2014 av:

NEW YORK TIMES
FINANCIAL TIMES
GUARDIAN
THE TELEGRAPH
NEW STATESMAN
KIRKUS REVIEWS
WATERSTONES

Omtale

“viruset har spredt seg … Norges litterære vanvidd har svulmet opp til en verdensomspennende kult … Bli med Karl Ove til 1970-tallets Tromøya, du får kanskje aldri lyst til å dra derifra»

BOYD TONKIN, THE INDEPENDENT 4 av 5 stjerner (Storbritannia)

"en umiddelbarhet like forbløffende som i de to foregående bøkene … Jeg er overbevist om at Min kamp vil leve videre når stormen har lagt seg»

PAUL BINDING, THE SPECTATOR, 5 av 5 stjerner (Storbritannia)

«en av årets (eller tiårets) mest etterlengtede bøker … spenningen bygger seg opp … ved at hver del av historien beskrives med uroen som oppsto da den ble opplevd første gang»

EMILY STOKES, FINANCIAL TIMES 4 av 5 stjerner (Storbritannia)

"en bekjennende roman som utkonkurrerer de fleste memoarer"

THOMAS MEANEY, TIMES LITERARY SUPPLEMENT (Storbritannia)

"Ikke la hans status som åndssnobbenes nyforelskelse skremme deg … Knausgård er en forfatter som er sterk nok til å overleve hypen … ofte skremmende og dypt morsomt»

ANTHONY CUMMINGS, THE GUARDIAN (Storbritannia)

«verdens beste kritikere roper utålmodig på den neste boken … I England sluker tilhengerne hans hvert bind med en iver som tidligere bare har vært reservert for nye sesonger av Borgen»

TIM MARTIN, THE TELEGRAPH, 4 av 5 stjerner (Storbritannia)

"En fengslende erindring»

ANDREW NEATHER, THE LONDON EVENING STANDARD(Storbritannia)

«Et intimt, iherdig og vellykket forsøk på å forme livets små hverdagsligheter til noe ganske overraskende vakkert, overbevisende og betydelig»

PAUL CONNOLLY, METRO London (Storbritannia)

«Norges største litterære stjerne siden Ibsen … historiske faktorer kan kanskje forklare hvorfor Min kamp har blitt et fenomen, men de kan verken forklare eller undergrave bøkenes rikdom»

LEO ROBSON, NEW STATESMAN (Storbritannia)

«Knausgård kan få enhver erfaring til å fremstå som universell … Min kamp er allerede den mest betydelige litterære prestasjonen i det tjueførste århundre, og det gjenstår fremdeles tre bind»

MATT THORNE, SUNDAY EXPRESS 5 av 5 stjerner (Storbritannia)

«Settingen og detaljene er kanskje unike, men Knausgårds gave er at han får frem noe universelt av sin nådeløse spesifisitet. Han skriver med ærlighet … det er som om Min kamp. Tredje bok er en stemmegaffel som rister løs leserens egne minner»

NEIL D A STEWART, THE TIMES (Irland)

«Min kamp. Tredje bok er tankefull, vakker, av og til kjedelig, inspirerende, tåpelig, morsom og til tider ekstremt rørende»

JOANNA KAVENNA, PROSPECT MAGAZINE (Storbritannia)

«Mesterlig på flere måter … Oppriktighet og fryktløshet kjennetegner boken … Midtveis begynner denne serien å se ut som et tidlig mesterverk i det 21. århundre»

KIRKUS REVIEWS

"Knausgaard gjengir med dyktighet et barns blikk på verden... etterlater leserne sultne på mer og fungerer som en fin inngangsport til serien"

PUBLISHERS WEEKLY (USA)

"Jeg falt inn i de to første bøkene i Min kamp som om jeg falt inn i malarifeber. Jeg gjorde lite annet i fire dager enn å sluke dem, lot e-postene mine være ubesvarte, gikk ikke tur med hundene, oppvasken hopet seg opp ved kjøkkenvasken … forbløffer og trollbinder»

DWIGHT GARNER, THE NEW YORK TIMES (USA)

”Dette er virkelig et originalt, bestående og storslagent stykke litteratur ”.

RIVKA GALCHEN, THE NEW YORK TIMES (USA)

«En revolusjonerende bok som er lett tilgjengelig, til og med spennende å lese. Boken føles som et mesterverk”

MEGHAN O'ROURKE, BOOKFORUM (USA)

”Kraften i Min Kamp ligger i spenningen mellom hvem Knausgård er og den han alltid har vært. I så henseende er Min Kamp 3 vesentlig, fordi den gir oss noen utfyllende, sentrale aspekter ved hans historie”.

 

DAVID L. ULIN, LOS ANGELES TIMES (USA)

”Fortellingen er ledig og engasjerende … Seriens hovedtema bygges også inn i fortellingen med stor kløkt: Karl Oves vekslende bevissthet rundt egen eksistens fremstår den ene dagen som modig og meningsfylt, den neste som skremmende tung og likegyldig.”

SAM SACKS, WALL STREET JOURNAL (USA)

”Historien om Karl Oves utvikling fram mot sitt voksne, skrivende jeg fortsetter her i høyt tempo. Hans talent for bedragersk enkle setninger og fotografiske beskrivelser får også denne gang fri utfoldelse”.

MARK SUSSMAN, LOS ANGELES REVIEW OF BOOK (USA)

”en fornøyelse å lese og et solid tilskudd til serien”

SCOTT ESPOSITO, SAN FRANSISCO GATE (USA)

”Det er tilsynelatende ingen i den litterære verden i dag som ikke snakker om Karl Ove Knausgård … Der er øyeblikk av ekstase, febrilsk erkjennelse, forbløffende klarhet»

TED WEESNER, BOSTON GLOBE (USA)

”Et bemerkelsesverdig kunstverk.”

CHRISTIAN LORENTZEN, THE SLATE BOOK REVIEW (USA)

“trollbindende … Han er samtidslitteraturens normalitetsalkymist. Han klarer, tilsynelatende uten anstrengelse, å gjøre små detaljer fra en manns liv like oppslukende og alvorsladet som en annen forfatters fortelling om drapet på Osama Bin Laden”

DWIGHT GARNER, NEW YORK TIMES' HOLIDAY GIFT GUIDE 2014

«Oppstyret folk lagde da den tredje boken utkom i mars, fikk meg til å innse at jeg hadde litt å ta igjen: jeg leste de 1.500 merkelige sidene så langt tilgjengelig på engelsk på noen få berusende dager, og opplevelsen satt det meste jeg har lest i år i skyggen».

EDMUND GORDON, TIMES LITERARY SUPPLEMENT, Årets beste bøker 2014

«det at denne bokens tilsynelatende banale hendelser er så fengslende, er et av de store mysteriene i vår tid».

BLAKE MORRISON, THE GUARDIAN, Årets beste bøker 2014

«en tilgjengelig – og hypnotiserende -inngangsport for nye lesere av den norske forfatteren».

BOYD TONKIN, THE INDEPENDENT, Årets beste bøker 2014

«Knausgårds appetitt for selvransakelse (eller er det selv selvmytologisering?) er umettelig: ingen anekdote er for ubetydelig, ingen episode for triviell til å unnslippe hans oppmerksomhet».

ANGEL GURRÍA-QUINTANA, FINANCIAL TIMES, Årets beste bøker 2014

”Jeg er desperat etter å få det fjerde bindet av Karl Ove Knausgårds utrolig engasjerende Min kamp-serie”

JULIE MYERSON, THE OBSERVER, Årets beste bøker 2014

”crack-aktig prosa”

JONATHAN STURGEON, FLAVORWIRE, Årets beste bøker 2014

“Knausgårds absurde, episke memoarer graver dypest dette året”

RICHARD GODWIN, LONDON EVENING STANDARD, Årets beste bøker 2014

 “Det eneste spørsmålet som teller er: er det virkelig, virkelig bra? Og det er det”

ANDREW MARR, NEW STATESMAN, Årets beste bøker 2014

"“Hvis du ikke har lest den norske kultforfatteren Karl Ove Knausgårds Min kamp serie ... så må du … forbløffende unik, meditativ form for litteratur”

ESQUIRE, “20 BEST BOOKS OF 2014”

“En Proustiansk pakt med djevelen … vanskelig å legge vekk, og enda vanskeligere å slutte og tenke på … ukomfortabelt og fullstendig oppslukende”

HUGH FEARNLEY-WHITTINGSTALL, WATERSTONES, Årets beste bøker 2014

”I Min kamp. Tredje bok er sanselege barndomsskildringar fletta saman med refleksjonar omkring tid, minne og eksistens. Det er ein kombinasjon som fungerer heilt strålande … dette er uhyre litterært … Vi er altså i barndommen denne gongen. Som er skildra sanseleg og med stor presisjon … sterk lesing … Min kamp 3 er ikkje berre gripande og velskriven, den er også reflektert og intelligent. Kort sagt: Knausgård har gjort det igjen”

MARTA NORHEIM, NRK

”en lun, munter og konvensjonell barndomshistorie … Boken har en nydelig prolog … Denne tredje boken setter leserens barndom i spill … Knausgård har et like godt blikk for små som store begivenheter … fengslende lesning”

INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN

”Det fascinerende med Karl Ove Knausgårds minnearbeid er ikke at han har absolutt gehør, men at han leker seg med minnene til en hel generasjon i landet”

TROND HAUGEN, DAGSAVISEN

”fascinerende … Jeg venter stadig i stor spenning på mer … Knausgårds prosa har fortsatt denne særegne flyten som gjør at man bare vil lese videre … Den tilsynelatende grå hverdagen gjenskaper han med en sanserikdom som på sitt beste er fabelaktig … På suverent vis beholder boka preget av ”pageturner” … Noe oppsiktsvekkende er i ferd med å skje med Knausgård og det grenseløst ambisiøse seksbindseksperimentet hans. I åra jeg har lest litteratur profesjonelt, kan jeg ikke huske å ha opplevd en tilsvarende entusiasme for et skjønnlitterært prosjekt: Min kamp diskuteres på en måte som er stimulerende for hele det litterære feltet. Ikke minst framstår Knausgård mer og mer som en forfatter hvis romaner har kraft og kvaliteter til å utfordre hegemoniet i norsk skjønnlitteratur … Solstad-generasjonen er omsider i ferd med å få en verdig konkurrent i kampen om de øverste plassene i det norske litteraturhierarkiet”

KÅRE BULIE, DAGBLADET

”en gripende roman … denne oppvekstskildringen flyter av gårde med en letthet og følsomhet ikke mange gjør etter ham … Like imponerende er det imidlertid at en forfatter som så tydelig har lett for billedspråk, ikke faller for fristelsen til å utbrodere alt, men forteller i en så ren og klar prosa. Den hverdagslige gjenkjenneligheten kan virke tilforlatelig, men nettopp dette tilsynelatende enkle krever et stort talent for å få det hverdagsnære, men likevel svært litterære språket, til å bære og flyte så godt som det gjør … I dette tredje bindet, og i verket som helhet, dominerer det klare, det sterke, det styggvakre, det presist sette og det godt fortalte, slik at det ikke lenger er noen tvil om at det er verdt å følge forfatteren hele veien”

ANE FARSETHÅS, DAGENS NÆRINGSLIV

”Karl Ove Knausgård får unge og gamle, menn og kvinner, til å samtale om smerte, liv og litteratur. Leserne flokker seg om Knausgårds selvfortærende, mørke roman … Han legger fram sin kropp, sin smerte, sine nederlag, som litteratur, med en overbevisningskraft som likner en nattverdshandling … En viktig del av den estetiske nytelsen ved å lese Knausgårds romaner, er hans svært detaljerte, sanselige beskrivelser. Bare den tålmodige, utmeislende og intense skildringen av et barns sanseopplevelser er nok til å utrope Min kamp 3 til en klassiker … I omfang kan tidsdokumentet komme til å slå alt som er skrevet på norsk. Verket har udiskutable kvaliteter. Og fascinasjonskraften er formidabel”

TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN

Min kamp 3 bæres oppe av det same ufattelig rike og spenstige språket som fins i de foregående – ja, i hele Knausgårds forfatterskap … mannen [er]nå i ferd med å skrive seg solid og godt posisjonert inn i norsk litteraturhistorie med denne serien som skal bli en seksbindsaffære … Vil jeg lese mer? Ubetinget”

EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN

”Med sin erindringsfylde og komposisjon er romanen Min kamp 3 en overveldende rik – i min lesning unik – skildring av et barns liv fra så langt tilbake som dette barnet kan huske fram til og med første år på ungdomsskolen. Knausgård tar ut sine sjeldne skriveferdigheter og sin heroiske arbeidsomhet på sin like fenomenale hukommelse og finstemte opplevelsesintensitet … et vidunder av en roman … Det er praktfullt”

JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD

”Knausgård holder koken … Min kamp 3 framstår som et nødvendig mellomledd. Dessuten viser den at mannen kan skrive solid, ganske tradisjonell oppvekstroman også … følsom, skarp skildring av oppvekst på 70-tallet”

TERJE EIDSVÅG, ADRESSEAVISEN

”Det er vanskelig å peke på en klar rød tråd eller en litterær pregnant fortelling i neon av de tre bindene, men likevel blir det en besettelse å lese videre … Det er i alle fall sant og ekte, og det er nettopp det autentiske i det som sprenger alle litteraturens begrensninger … Knausgård utviser et sjeldent mot … Litterært er sammenligningen med Mykle åpenbar, og dermed tradisjonen tilbake til både Vesaas og Hamsun … Hans prestasjon som forfatter er at han kan hente fram nettopp dette subjektivt sanne og formidle det på en måte som gir eksistensiell gjenklang hos oss alle”

TOROLF E. KROGLUND, AGDERPOSTEN

”ei framifrå barndomsskildring … Knausgård skriv om kvardagen i barndomen, og han skriv med ein flyt og kontinuitet ein berre lyt bukka høvisk for; alt heng i hop, dag følger dag og vert til månader og år, og teksten held fram med uendelig mange små gravitasjonsfelt som dreg lesaren vidare”

ODD W. SURÉN, DAG OG TID

”Det er språket og de romanmessige kvalitetene som gjør Min kamp til et mesterverk … Det som gjør Knausgårds roman så kraftfull er de romanmessige kvalitetene; dybden, livaktigheten og energien i beskrivelsene av disse menneskene. Knausgård skriver om Karl Ove slik Proust skriver om Marcel … Min kamp er en realistisk roman, en roman som … mangler filter mot verden: Den er enormt umiddelbar og intenst menneskelig … I alle Knausgårds bøker drypper språket av briljans, men aldri samler elegansen seg til én stil, forfatteren synes interessert i noe annet. Ressursene er satt inn på det uanstrengte og balanserte i fortellingen. Resultatet er tidvis rystende. Selv i de mest prosaiske skildringene er kommaene og pausene perfekt distribuert, språket danser nedover siden, lett, men ikke friksjonsfritt … Romanen Min kamp fremstår, etter halvgått løp, som et mesterverk … Så får det være Knausgårds problem at han, som det står i bok to, er i ferd med å miste troen på litteraturen. For oss andre er Min kamp en bekreftelse på litteraturens kraft og muligheter”

BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET

”Det går ikke an å legge boka vekk. Det går rett og slett ikke an å lukke den og være uberørt … At Karl Ove Knausgård har prestert en kolossal roman også denne gangen, finnes det ikke tvil om. Og denne leseren vet ikke hva godt som kan gjøres før neste bind foreligger en gang i februar”

THOMAS J.R. MARTHINSEN, ABC NYHETER

”en ubetinget god, spennende og fascinerende leseropplevelse”

EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN, KRITIKERNES FAVORITTER 2009

”Knausgårds beskrivelse av følelser, reaksjoner, måter å takle livet på gjør Min kamp til en dønn ærlig beretning om suget etter trygghet, mening, spenning og utvikling”

ARNSTEIN OLAISEN, HAUGESUNDS AVIS

“For den oppmerksomme er humoren på høyde med selvhøytideligheten. Den og barndommens alvor er nettopp humorens klangbunn … et disiplinert mesterverk …Det jeg har sagt om de første gjelder også for dette tredje bind av Min kamp. Underholdnings-, refleksjons- og litteraturverdien er skyhøy”

MARIE TETZLAFF, POLITIKEN 6 av 6 stjerner (Danmark)

“Noe av det som gjør bind tre mesterlig, er skildringen av avstanden mellom barn og voksne”

PER KROGH HANSEN, BERLINGSKE (Danmark)

“Mens man leser denne romanen, vokser den … Denne constant craving, som K.D. Lang en gang sang, fyller de små 500 siders barndomsminnene med skarphet og en snikende energi”

JON HELT HAARDER, JYLLANDS-POSTEN (Danmark)

"Det er på samme tid håpefullt og grusomt. Og enormt rammende"

JENS LILJESTRAND, DAGENS NYHETER (Sverige)

«Tredje boken tilegner han helt til 70- og 80-tallets grunnskoleår på øya Trømøya utenfor Arendal … og han gjør det med et slikt glassklart minne av hver eneste detalj og hver opplevde situasjon at man tror at han har en smalfilm rullende på innsiden av øyelokket»

NILS SCHWARTZ, EXPRESSEN (Sverige)
  • Handlekurv
Handlekurven din er tom
  • Nyheter

Ros til Matias Faldbakkens The Hills i Frankrike
Matias Faldbakkens roman The Hills [fr. tittel Le serveur] utkom nylig på det velet...

Les mer

Marie Aubert tildelt Ungdommens kritikerpris 2020
Marie Aubert mottok i går ettermiddag Ungdommens kritikerpris 2020 for romanen Voksne menneske...

Les mer

Marie Auberts Voksne mennesker til Polen og Ungarn – nå 9 land
Rettighetene til Marie Auberts Voksne mennesker er nå solgt til Polen og Ungarn. Den kriti...

Les mer

Tore Renbergs Teksas-bøker skal bli TV-serie
Tore Renbergs kritikerroste bøker om Hillevågsgjengen skal bli TV-serie. Filmkraft har nå delt ut...

Les mer

Matias Faldbakken tildelt Kritikerprisen 2019
Matias Faldbakken ble i dag tildelt Kritikerprisen 2019 for romanen Vi er fem. Den kritike...

Les mer ARKIV
  • Nyhetsbrev

Webdesign og publiseringsverktøy fra Netmaking | Powered by eZ Publish