Design: Richard McGuire
Last ned høyoppløselig versjon av omslag
Pris kr 379,00

Monstermenneske

Skomsvold, Kjersti Annesdatter

IB Pris kr 379,00
| ISBN 978 82 495 1057 3

"Mamma og pappa går rundt Østensjøvannet, det er jul og sola glitrer på isen, de dytter sparken foran seg, begge har hendene på styret og røykpust ut av munnen, og sammen dytter de den store jenta si fremover, gjennom all snøen, datteren som er voksen, men som ikke kan gå selv, som ikke kommer seg utenfor døra denne vinteren før moren og faren tar henne med på sparketur, denne jenta som ikke kommer seg ut i verden på egen hånd, som ikke klarer seg selv på noen som helst måte, og moren og faren må bare dytte og dytte."

Romanen Monstermenneske stuper inn i det syke, det stygge, det vakre, det selvransakende og det sårbare, med tankevekkende alvor og sjenerøs  humor. Hvordan slutte å være redd og bli et menneske ute i verden?

Monstermenneske er korlistet til P2-lytternes romanpris, og romanen ble nominert til Årets beste norske bok 2012 i Natt & Dag.

Omtale

"Skomsvold skildrar vegen frå ME-monster til bok og menneske på ein så skarp, trist, varm og humoristisk måte at eg blir heilt lykkeleg ... ikkje berre ein intellektuell, men òg ein djupt eksistensiell roman. I tillegg er han svært vittig. Herregud, kor herleg! ... Det finaste i Monstermenneske er korleis sjukdomen blir eit utgangspunkt for å seie noko allmennmenneskeleg om einsemd. Som ei slags vår tids Sandel har Skomsvold skrive eit uvanleg godt psykologisk portrett, skildra med varme, innsikt og tørrvittig humor. Monstermenneske er ein av bokårets aller beste romanar, spør du meg!"

MARGUNN VIKINGSTAD, DAG OG TID

"en uhyre god roman om sykdom, kropp og identitet. ... Hun er sårbar, og hun er rar. Men først og fremst er hun rasende god til å skrive ... Sårbarheten og den ensomme tristheten ligger tjukt utpå setningene. Det er et kraftfelt i teksten, og det er umulig å ikke trekkes med .... I lange partier beveger romanen seg inn mot essayet, og Skomsvold skriver seg inn i det ypperste av Vestens essayistikk ...  Det er bare å gratulere. Dette er stor litteratur ... I beskrivelsene av forholdet mellom fiksjonen og virkeligheten, er Skomsvold i særklasse. Hun har skapt en metaroman, en roman om å skrive en roman. Hun er dypt personlig, men skriver med en universell autoritet. Det kalles kunst"

ESKIL SKJELDAL, VÅRT LAND

"Monstermennneske rommer mye mer enn ME ... Romanen består av mange små øyeblikksbilder, som til sammen blir til stor litteratur ... Den har hele spekteret av følelser i seg, er både uutgrunnelig trist og ufattelig morsom. Den er selvransakende, sårbar, sterkt personlig, men kjennes aldri for privat. Derimot føles den viktig. Dette er ei bok om å ville høre til i universet, om å tro på seg selv, ikke være så redd. Vi trenger å bli minnet på det. I over en uke har jeg levd med Montermenneske. At det nå er over, kjennes feil. Jeg håper Kjersti Skomsvold fortsetter å skrive bøker jeg kan leve med i framtida"

ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGBLADET

"en solid, sår - og morsom - selvbiografisk roman om å være ME-syk ... det gjør voldsomt inntrykk å lese om dette helvetet. Monstermenneske er likevel mer enn en selvbiografisk fortelling om en pasient og hennes sykdom. Skomsvold er en nemlig en person med et bredt følelsesregister og utmerket fantasi. I tillegg har forfatteren en usedvanlig velutviklet sans for humor ... Få, om noen norske forfattere deler Skomsvolds særegne blikk for det tragikomiske i tilværelsen"

GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE

"Det er to grunner til at Skomsvold vil slippe unna med dette prosjektet. Det ene er at hun er så steike flink. Hun er avvæpnende morsom, hun kan formidle smerte, hun observerer knivskarpt. Det andre er at hun bruker romanen til noe. Det er ikke et privat bekjennelsesprosjekt, men en dannelsesroman som også rammer inn det større bildet, tiden og samfunnet vi lever i, ganske presist. Hun tar leseren med på en reise som har sine transportetapper, men som vi ikke slipper ut av uten å være, ihvertfall litt, merket."

OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN

"uansett hvor grusom og dypt tragisk den første delen av romanen er ... makter forfatteren samtidig å løfte den fysiske og psykiske lidelsen til et nivå der det allment eksistensielle tar over ... forfatteren omgir seg med aforismelignende setninger og onelinere til betydelig glede for en oppmerksom leser – også mens livet er på det svarteste ... et uhyre modig stykke litteratur, et som på sitt beste glitrer og gir leseren sterke opplevelser som ikke glemmes med det første. En tekst som også bekrefter et stort talent"

LEIF EKLE, NRK P2

"Roll over, Karl Ove, det er en ny mester av selvbiografiske romaner in town! ... Kjersti skriver en roman, en post-it-lapp om gangen. Monstermenneske skildrer dens tilblivelse, i et språk som på intelligent vis speiler innholdet, fra sykdom til helse, redsel til suksess. en sykdomsfortelling, ja. Men langt fra klissete sentimentalt likevel"

GERD ELIN S. SANDVE, DAGSAVISEN Ukas anbefaling

"Forfatteren evner i høy grad den sjeldne kunst det er å løfte egne begredeligheter til noe universelt gjenkjennelig"

MAY GRETHE LERUM, VG

"Dette er storartet lesning, til tross for de triste konkrete fakta. Allerede på disse første sidene blir leseren elegant hektet på kroken, og nærmest snurret inn i forfatterens desperat-frydefulle skriveliv ... Det er denne ufiltrerte og insisterende sårbarheten og viljen til utenfrablikket som bærer denne usedvanlige modige, velskrevne og originale beretningen ... Skomsvold byr på seg selv med en raushet som sjarmerer deg i senk ... Det hele er både så smertefullt gjenkjennelig, og samtidig så lekent, frimodig og tørrvittig at det er vanskelig ikke å utrope denne romanen til et av høstens høydepunkter.

TURID LARSEN, DAGSAVISEN

"Skomsvold overbeviser enormt ... Debutantprisvinneren fra 2009 imponerer enda mer i årets roman. Monstermenneske er en av årets aller beste norske ... Å skrive er å ta kontrollen over eget liv. Dermed blir dette en roman der skriving og eksistens blir to sider av samme sak. Og dette er et tema som Skomsvold utforsker og ikke minst varierer med stor spennvidde. Som helhet er dette en aldeles strålende roman"

GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD

"En grandios bok en ikke vil skal ta slutt, og som en vil begynne på igjen så snart en er ferdig. Skomsvold skriver lett om vanskelige, tunge ting, hun har en veldig rar humor som får leseren til å klukke, og en tydelig stemme: det er som hun snakker rett til meg."

ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGBLADET Årets beste bøker 2012

"en særegen historie om livet: om tvil og angst, drømmer og død. Om hvilke krefter som bor i et menneske som settes på de ytterste prøver. Dystre ting, skildret med befriende og frigjørende humor"

FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET Årets beste bøker 2012

"Noen bøker er så gode de minner meg på hvorfor jeg elsker litteratur i utgangspunktet. Kjersti Annesdatter Skomsvolds andre roman «Monstermenneske» er en slik bok. Eksistensiell og underholdende, alvorlig og lattervekkende - hva mer kan en be om? ... et møte med et kompromissløst, trist, glad, ensomt, ambisiøst, stusselig, morsomt og i aller høyeste grad levende menneske"

IDA VÅGSETHER, STAVANGER AFTENBLAD

"Frekk, morsom og selvbiografisk. En uperfekt koloss av en bok om hvordan langvarig sykdom leder til skrift og litteratur"

GABRIEL MICHAEL VOSGRAFF MORO, VG Årets beste bøker 2012

"Galgenhumoristisk om hvordan et bokprosjekt blir veien ut av ME-sykdom"

KRISTINE ISAKSEN, VG Årets beste bøker 2012

"Denne romanen minte meg på hvorfor jeg elsker å lese. Etter min mening en genuin og morsom bok om noe så alvorlig som å føle seg alene her i verden, om angsten ved å leve og om glede ved å lese"

IDA VÅGSETHER, STAVANGER AFTENBLAD Anmeldernes favoritter 2012

"Skomsvold skriver selvbiografisk om det å ha ME, i en roman som like mye handler om det kompliserte forholdet mellom fiksjon og virkelighet. Skomsvold har en velutviklet humoristisk sans, og romanen blander tragedie og komedie på ypperlig vis"

GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE Årets beste bøker 2012

"Skomsvold briljerer som essayistisk romanforfatter. Hun maner frem en sterk identitet, trass i sykdom og sårbarhet ... Når kroppen er sjakk matt, blir språket desto mer dyrebart. I Skomsvolds roman merker vi hvor bevisst hun er på sitt eget språk, og hvor tynn en hinne det er mellom henne og romanen"

ESKIL SKJELDAL, VÅRT LAND Kritikernes favoritter 2012

"Skomsvold byr på seg selv med en leken og uimotståelig raushet."

NATT OG DAG, Kåring av årets 5 beste bøker i 2012

"Fremragende roman er en ny triumf for norsk autofiksjon. Kjersti Annesdatter Skomsvolds Monstermenneske byr på humor og nådesløs selvutlevering ... Skomsvold har mange strenger å spille på, fra den fortettede poengterte prosaen og humoren, til den nådesløse selvutleveringen i en detaljert virkelighetsnær skildring, forankret i den følte fornemmelse av øyeblikket"

MAY SCHACK, POLITIKEN (Danmark)

«Skomsvold er ganske skarp, også i selvovervåkningen. Hun har f.eks. fint blikk for at Kjerstis selvhat og selvopptatthet er to sider av samme mynt, og at denne mynt utløser en form for dramatisk superlativisme i Kjersti … Skomsvold har også et godt grep om hovedpersonens nærmest manipulatoriske sjarme, hennes komplimenthunger og innsmigrende kjekkhet, hennes higen etter andres, særlig den elskede og senere vel også forhatte Hildes, latter og aksept. Kan man være selvbevisst og naiv på samme tid, spør Kjersti på et tidspunkt. Det lyder ikke lett, men kanskje. Skomsvolds bok stiller flere slike gode spørsmål»

RENÉ JEAN JENSEN, INFORMATION (Danmark)

«Aller best er fortellingen selv når den drar omverdenen inn i de vennskap og kjærlighetsforhold hovedpersonen havner i, heriblant et fint og skrøpelig skildret angstfylt forhold til et kvinnelig litterært forbilde. Den spinkle membranen mellom den nesten hudløse pasienten i verden og den ambisiøst språkbevisste forfatteren vibrer og glimter i boken største øyeblikk»

NIELS HOUKJÆR, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)

«en tour de force i autofiksjon … en ambisiøs miks av utviklingshistorie, erindring og miljøskildring. Resultatet er fragmentarisk, men psykologisk sammenhengende … en langtrukken, fascinerende og herlig sytefri historie om at skrivetrang kan overvinne selv de steileste demoner»

BIRTE WEISS, WEEKENDAVISEN (Danmark)

"vi befinner oss enda en gang i det grenselandet mellom fiksjon og virkelighet som har blitt en utbredt sjangerform de senere årene. Men Skomsvold puster sitt eget originale liv i dobbeltheten ... Vi får en tindrende vakker begynnelse, skrøpelig som et hjerte og fin som porselen ... Vi går livets vei, og den er svingete og full av gjentagelser. Allikevel er det en bevengende opplevelse å være så tett på et radikalt levende menneske ... en fest er det. En tynnhudet, livsbekreftende fest"

LISELOTTE WIEMER, KRISTELIGT DAGBLAD (Danmark)

"Monstermenneske er en forunderlig roman, som jeg ble lei av men likevel ikke kunne legge vekk. Jeg vegret meg for strukturen, men språket sang og jeg slepte meg gjennom samtlige 565 sider og endte opp med å sitte og tenke: Hun er godt selskap, hun Kjersti Annesdatter Skomsvold"

Ukebladet SØNDAG (Danmark)
  • Handlekurv
Handlekurven din er tom
  • Nyheter

Ros til Matias Faldbakkens The Hills i Frankrike
Matias Faldbakkens roman The Hills [fr. tittel Le serveur] utkom nylig på det velet...

Les mer

Marie Aubert tildelt Ungdommens kritikerpris 2020
Marie Aubert mottok i går ettermiddag Ungdommens kritikerpris 2020 for romanen Voksne menneske...

Les mer

Marie Auberts Voksne mennesker til Polen og Ungarn – nå 9 land
Rettighetene til Marie Auberts Voksne mennesker er nå solgt til Polen og Ungarn. Den kriti...

Les mer

Tore Renbergs Teksas-bøker skal bli TV-serie
Tore Renbergs kritikerroste bøker om Hillevågsgjengen skal bli TV-serie. Filmkraft har nå delt ut...

Les mer

Matias Faldbakken tildelt Kritikerprisen 2019
Matias Faldbakken ble i dag tildelt Kritikerprisen 2019 for romanen Vi er fem. Den kritike...

Les mer ARKIV
  • Nyhetsbrev

Webdesign og publiseringsverktøy fra Netmaking | Powered by eZ Publish