Design: Richard Øiestad | KVNST
Last ned høyoppløselig versjon av omslag
Pris kr 379,00

The Hills

Faldbakken, Matias

IB Pris kr 379,00
| ISBN 978 82 495 1847 0

Restauranten The Hills er fra en tid da gris var gris og svin var svin, pleier Hovmester å si, med andre ord midten av 1800-tallet. Jeg står her, stramt, i kelnerdrakten, og kunne like gjerne stått slik for hundre år siden eller mer. Hver dag foretas ekstreme handlinger av voksne mennesker, men ikke av meg. 
         Jeg venter. Jeg behager. Jeg beveger meg rundt i lokalet og tar bestillinger, skjenker og rydder. På The Hills kan folk meske seg i tradisjonsrike omgivelser. De skal føle seg velkomne, men ikke så hjemme at de glemmer hvor de er.

Restauranten The Hills i Oslo sentrum er midtpunkt i Matias Faldbakkens nye roman, fylt av servitører og stamgjester, lysekrone og garderobevakt, mesanin, varekjeller, barsjef og huspianist. Det er et kontinentalt interiør med nedtråkket mosaikk i konsentriske ringer på gulvet og vegger fulle av portretter, tegninger, malerier og klistremerker. Han som fører ordet har vært stedets kelner i 13 år. Med diskresjon og full oversikt over alt som foregår i lokalet er han romanens øyne og ører. Ideen om det gamle Europa holdes i hevd på den noe nedslitte restauranten. Der hersker en velprøvd orden, hvor alt har sin plass og lite eller ingenting trenger inn utenfra. Trusselen om uro og forandring kommer likevel, først i form av en pur ung kvinne som presser seg inn blant det faste klientellet på The Hills.

The Hills er en overraskende, skarp og underholdende roman om vaklende strukturer og en kultur i drift mellom flid og forfall. Forfatteren skriver med en sjelden observasjonsevne og sterk sans for detaljer og komikk, og forfølger romanens forestillinger henimot det absurde på en måte som fremkaller et underliggende ubehag og alvor.'

Her kan du bla i boka The Hills

NOMINERT TIL BRAGEPRISEN 2017
NOMINERT TIL IMPAC DUBLIN LITERARY AWARD 2020

Omtale

"Det er gått snart ti år siden han ga ut siste bind i den kritikerroste trilogien om skandinavisk misantropi under navnet Abo Rasul. Matias Faldbakken er tilbake - og bruker denne romanen om en alderstegen restaurant til å beskrive hva som skjer når balansen mennesker imellom forrykkes ... Slik utvikler The Hills seg fra et slags kollektivportrett til et absurd drama, som blant annet fikk meg til å assosiere til David Lynchs skumleste arbeider. Hult teatralsk og klaustrofobisk på en og samme tid. På trygg vei inn i katastrofen ... Den virker så lett og tilforlatelig skrevet, men The Hills er i virkeligheten noe av det mest uforsonlige jeg har lest på svært lenge. En særegen leseropplevelse mange bør unne seg." 

SINDRE HOVDENAKK, VG

"Matias Faldbakkens nyeste roman The Hills er som Theatercaféen: klassisk europeisk og i villet utakt med egen tid ... Faldbakkens skildringer av restauranten og dets klientell gir assosiasjoner til den tyske maleren George Grosz: presis, men karikert, klassisk, men tegneserieaktig og temmelig mørk og grotesk. Kelnerens svakt ondskapsfulle karakteristikker er oftest frydefulle å lese ... med The Hills viser Faldbakken at han er en ganske unik forfatter."

BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV

"Godt servert. Faldbakkens nye roman representerer en underfundig annerledeshet i hans forfatterskap ... Språket gir boken en intensitet som står i fin kontrast til et udramatisk ytre handlingsforløp. Portrettet av stedet og fortelleren står levende frem med stor detaljrikdom."

MARI MJAALAND, UNIVERSITAS

"Tempoet er skrudd et hakk ned, setningene er mer kunstferdige og smakfullt litterære, men misantropien er ikke borte, den har emigrert til et annet nivå og inn i et annet miljø, en høyere klasse ... romanen er ofte djevelsk morsom, men den kan også leses som et allegorisk kammerspill om hvordan kapitalismens transaksjoner utspiller seg ... Det brede spekteret fra de kjølige, konseptuelle analysene til den mørke, men ganske varme, latteren i romanene, tegner opp en kunstner med potensiale til å bli populær i ordets beste betydning."

SUSANNE CHRISTENSEN, KLASSEKAMPEN

"Gamle og nye idestrømninger serveres med fin letthet og lun ironi i Matias Faldbakkens roman-comeback ... nostalgiutbrudd slipper støtt og stadig ut av kelnerhodet, men romanen sympatiserer hverken med fordums prakt eller nåtidens hektiske kapitalmakt - det virker mest som Faldbakken synes det er vittig å leke med dem ... Faldbakken anno 2017 virker i langt større grad å spille på lag med den tradisjonelle, humanistiske litteraturen. Av den grunn er The Hills enklere, men også uendelig mye gøyere å fordøye."

CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET

"Artig og tankevekkande om ein observant, halvgamal kelner ... forfattaren er flink til likevel å skape personar som står til truande. Men, og det er viktig å understreke, boka The Hills er også ein såkalla kollektivroman, om eit minisamfunn med eit indre liv. Men så kjem det altså stadig nye som skal gli inn i miljøet. Enkelte av dei gjer det ikkje, det blir uro og - den indre balansen blir borte. Det skjer ikkje med brask og bram eller smelling med dører. Nei, det kjem snikande, til å begynne med nesten umerkeleg. Eitt ord slo ned i meg, kreft. Mange kreftformer kjem slik, nesten utan symptom, men etter kvart kjem symptoma - sterkare og sterkare. Ei god bok med lun, av og til, underfundig humor"

BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN

"Diabolsk, med en strime av håp. Matias Faldbakkens The Hills er bokhøstens store overraskelse. Menneskets vulgariteter konfronteres med barnets tillit i en tett og intens dødsdans. The Hills er en uvanlig sterk roman ... Faldbakken lirker frem en dyster stemning, på stiligste vis ... Forfatteren bak den destruktive Rasul-trilogien har modnet. Jeg visste at han kunne skildre det grenseløse og infame, men ikke at han hadde overskudd til å hinte så stilig om lyset. En av årets beste romaner"

ESKIL SKJELDAL, VÅRT LAND

"Overbevisende, skarp og velskrevet roman … Jeg har lenge ment at norske Matias Faldbakken er en av Skadinavias beste og viktigste romanforfattere … [The Hills er] et form for mikrokosmos,i den forstand at restaurantens rom utkrystalliserer en mer generell og tidstypisk konflikt – nei, det er kanskje et for sterkt ord; en motsetning, en vakling, mellom det gamle Europa og den nye verdenen … det lyder kjedelig, det kan jeg godt høre, men det er det ikke. Særlig ikke fordi, for det første skriver Faldbakken enormt godt … og for det andre, fordi Faldbakken er en så skarp iakttager av samfunnet og samtiden og fordi hans personskildringer er så overbevisende … Slik stadfester Faldbakken sitt comeback som romanforfatter med en bok som både minner om og ikke minner om resten av forfatterskapet … Han er - la oss bruke klisjeen som tittelen nesten legger opp til selv – på ingen måte over the hill"

MIKKEL KRAUSE FRANTZEN, POLITIKEN (Danmark)

"et lite mesterverk, kjølig og rik, ikke til å bli klok på ... Det er en stemning av innestengt panikk i romanen, særlig mot slutten, men også noe helt usentimentalt. The Hills er en merkelig bok på den aller beste måten bøker kan være merkelige på. Det er en bok man ikke blir ferdig med"

TUE ANDERSEN NEXØ, INFORMATION (Danmark)

"American Psycho uten sex. Mer subtil får du ikke sivilisasjonskritikken enn i Bragepris-nominerte The Hills ... The Hills er et speil for det selvsentrerte, overtrøtte og overmette konsumsamfunnet ... Ikke et øyeblikk faller Faldbakken for fristelsen til å ironisere, fordømme, raljere eller tordne mot selvtilfredsheten (oss) som restaurantens klientell representerer. Han lar dem bare sitte der i den falmende plysjen, med sin forslitte velformulerthet, og sine fine ganer, en kroppsdel uten nytteverdi utenfor den lumre atmosfæren ved bord 13"

FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN

"Møte mellom brautande levemenn og kelneren med nervetryne gir ei underhaldande blanding av dekadanse og kos. Ein av dei mest særeigne og definitivt den mest underhaldande norske romanen frå 2017 ... Faldbakken viser med denne romanen at han har blikk for dei evige bipersonane i livet og talent for nevrosehumor. Evna til å orkestrere koseleg, gamaldags snobberi i kombinasjon med frisk formuleringsevne gjer at tankane går til både Oscar Wild og P. G. Woodhouses Jeeves og Wooster-serie ... mest viser det nostalgiske portrettet av restauranten lengt etter tradisjonar som kan stå imot teknologiske - og andre slags - revolusjonar. Det gir The Hills den same idylliske sjarmen som gamle julefilmar"

MERETE RØSVIK GRANLUND, DAG OG TID

"En framoverlent kelner i et gammeldags miljø, som behersker verden til fingerspissene mens den smuldrer opp rundt ham: så morsomt og så tankevekkende"

KARIN HAUGEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2017

"Forfatteren Matias Faldbakken er tilbake med ny palett og ord som 'blass' og 'grimet' i en roman om wienerkafeen The Hills, sett fra den observante kelnerens ståsted. I utkanten av en falmet europeisk kultur utspilles et drama i restauranten. Leseren blir gladelig værende"

BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV, Årets beste bøker 2017

"En raffinert roman, et urovekkende kammerspill om obskure norske samfunnsstøtter og et falmende Europa …. Faldbakken har en sjelden evne til å fortette en atmosfære ekstremt og skape figurer som, trass i sin overspenthet, ikke er karikaturer"

FRANZ HAAZ, NEUE ZÜRCHER ZEITUNG (Tyskland)

"en provokatør med stil... Det er en underlig, eiendommelig roman den norske forfatteren og kunstneren Matias Faldbakken har skrevet med The Hills … Faldbakken holder på den gode, smakfulle tonen helt til slutten, og kanskje er denne romanen mer brutal, mer provokativ og ordensnedbrytende enn trilogiens blanding av pønk og splatter"

DER TAGESSPIEGEL (Tyskland)

"Matias Faldbakken er en mester i å sette ord og bilder på det absurde"

DONNA (Tyskland)

"stilistisk glitrende og bedragersk"

DE MORGEN (Belgia)

"så lett, selvfølgelig, og samtidig så gjennomtenkt og intelligent skrevet. Å lese den er ren lykke!"

DEUTSCHLANDFUNK KULTUR (Tyskland)

"En ambisiøs, innholdsrik historie … en smart og slående roman"

PUBLISHERS WEEKLY, STARRED REVIEW (USA)

"Bringer tankene til Mervyn Peake og Wes Anderson, med noe av Nathanael Wests nøytrale groteskhet. Dette er forførende og eksentrisk underholdning"

KIRKUS REVIEW, STARRED REVIEW (USA)
  • Handlekurv
Handlekurven din er tom
  • Nyheter

Ros til Matias Faldbakkens The Hills i Frankrike
Matias Faldbakkens roman The Hills [fr. tittel Le serveur] utkom nylig på det velet...

Les mer

Marie Aubert tildelt Ungdommens kritikerpris 2020
Marie Aubert mottok i går ettermiddag Ungdommens kritikerpris 2020 for romanen Voksne menneske...

Les mer

Marie Auberts Voksne mennesker til Polen og Ungarn – nå 9 land
Rettighetene til Marie Auberts Voksne mennesker er nå solgt til Polen og Ungarn. Den kriti...

Les mer

Tore Renbergs Teksas-bøker skal bli TV-serie
Tore Renbergs kritikerroste bøker om Hillevågsgjengen skal bli TV-serie. Filmkraft har nå delt ut...

Les mer

Matias Faldbakken tildelt Kritikerprisen 2019
Matias Faldbakken ble i dag tildelt Kritikerprisen 2019 for romanen Vi er fem. Den kritike...

Les mer ARKIV
  • Nyhetsbrev

Webdesign og publiseringsverktøy fra Netmaking | Powered by eZ Publish