Design: Asbjørn Jensen
Last ned høyoppløselig versjon av omslag
Pris kr 149,00

Kompani Orheim

Renberg, Tore

POCKET Pris kr 149,00
| ISBN 978 82 495 0938 6

Tore Renbergs store familieroman  Kompani Orheim er fengslende og skrevet i et drivende godt språk! Romanen er hovedbok i Bokklubben Nye Bøker.

Kompani Orheim er en oppvekstroman fra Stavanger på 80-tallet. Jarle, mor og far flytter inn i rekkehus med carport i Norges oljehovedstad Stavanger. Alt ser veldig bra ut for den lille kjernefamilien – Kompani Orheim – helt til far begynner å drikke. Jarle har en voldsom vilje til å gjøre det beste ut av den verden han lever i: Han forelsker seg med stor kraft i jentene, han blir anitrasist og feminist, og popmusikken tar aldri ferie. Men en dag bytter Jarle etternavn. Han vil ikke hete Jarle Orheim lenger – nå heter han Jarle Klepp. Hva var det som hendte med Kompani Orheim? Hvorfor var det slik at de som ville hverandre så godt, gjorde hverandre vondt?

P2-LYTTERNES ROMANPRIS 2005

NOMINERT TIL BRAGEPRISEN

NOMINERT TIL UNGDOMMENS KRITIKERPRIS

Omtale

"Det er spor av både Dickens og Balzac i Renbergs opus. Utover den generelle forfallshistorien er det det særlig det skarpe blikket for detaljene og deres ofte avslørende betydning for helheten som maner de gamle mesterne fram i hukommelsen ... Det er stort, poetisk og vindomsust som Norden selv ... Forlaget hevder at flere romaner av Tore Renberg er på vei, og de skal være så hjertelig velkomne i Danmark."

SIMON HASTRUP, STANDART (Danmark)

"Jeg er svært begeistret for denne sørgelige og allikevel så muntre og talentfulle romanen. Det er første gang Tore Renberg oversettes til dansk. I følge forlaget skal det utgis ytterligere to romaner av forfatteren. Det har vært et veldig godt bekjentskap, som jeg ikke kan annet enn å anbefale på det sterkeste."

MARIANNE TRÄFF, LITTERATURSIDEN.DK (Danmark)

”Med sikker hånd illustrerer norske Tore Renberg en alkoholikerfamilies langsomme fall… Tore Renberg har med sin andre, kritikerroste roman om Jarle tilført både en sterk sosialrealistisk dimensjon og et frydefullt eksperimenterende aspekt til den psykologiske erindringsromanen"

LISELOTTE WIEMER, WEEKENDAVISEN (Danmark)

”Enda en bemerkelsesverdig norsk oppvekst- og generasjonsroman om familiehemmeligheter … Det storslåtte prosjektet kan kanskje plasseres et sted mellom Lars Saabye Christensens og Per Pettersons psykologisk og språklig så forskjellige, men allikevel, som generasjonsspeil, beslektede romaner.”

SØREN VINTERBERG, POLITIKEN (Danmark)

"Jeg ser i skrivende stund til min forbløffelse at Kompani Orheim er 532 sider lang. Det har jeg ikke skjenket en tanke under lesningen. Romanen om unge Jarles oppvekst i Stavanger med en fordrukken far fremstår som stramt komponert og ikke en bisætning for langstrakt ... Romanens lettflytende strøm af tanker, dialog, beskrivelser og handling, den generøse adgang til alles tanker og den sorgmuntre historien gjør Kompani Orheim til en solid, gripende roman om å overleve tapet av en far."

JULIE TOP-NØRGAARD, JYLLANDS-POSTEN (Danmark)

”Tore Renberg har skrevet en stor roman som fortjener å bli lest av mange … skrevet med en dynamikk og energi som gjør den til en skikkelig page-turner”

FINNMARKEN

”Det som gjør det hele så vanskelig (og romanen så forbasket bra), er at han ikke står alene i virvelen, for det gjør også mamma Sara Orheim og mannen hun elsker og giftet seg med, Terje. Ved å la fortellerposisjonen nesten umerkelig gli frem og tilbake mellom mamma, pappa og Jarle, i tillegg til enkelte andre karakterer, blir romanen mye viktigere, og riktigere (?), siden den makter å vise at tapet er kollektivt både i årsak og virkning. Særlig sterke er flere av passasjene hvor faren Terje slipper til … dette er ikke bare et grep som tjener romanen rent formmessig, men som også gjør at den hever seg over det tilsynelatende kjente temaet den tar opp, altså oppvekst i et alvorlig trøblete hjem, og blir noe mer …  Kompani Orheim er en god bok. Eller, for å si det med Jarle: Den er satan så bra! … De fleste oppfølgere er som kjent overflødige, og i beste fall helt greie. Slik er det ikke med Kompani Orheim. For den er mye bedre, mer nødvendig (…) samtidig som den også gjør den forrige romanen bedre … Den endelige opplevelsen jeg sitter igjen med, er utelukkende god … Det er de færreste bøker jeg leser som fyller meg med en sånn energi at de får meg til å male en garasje eller rydde i hagen eller dra ut på byen og være grei med alle. Kompani Orheim er en sånn bok. Og Tore Renberg er iblant en sånn forfatter. Som vrir gleden ut av aggresjonen, optimismen og entusiasmen ut av det triste. Det skal han ha honnør for! Vi trenger slike forfattere. Særlig i disse dager”

JOHAN HARSTAD, VINDUET

”Romanen er på sitt beste når den tar tak i lyspunktene i mørket, for eksempel når den viser hvordan faren Vil komme seg ut av alkoholismen og hvordan Jarle VIL bygge sitt eget liv … Romanen er skrevet med stor språklig musikalitet”

TRØNDER-AVISA

”det er lett å bli revet med. Dessuten er gjenkjennelsesfaktoren veldig høy! … Jeg ble helt oppslukt av historien, og det var vanskelig å legge boken fra seg. Både Mannen som elsket Yngve og Kompani Orheim anbefales på det varmeste! Og jeg håper ikke dette er slutten på historien om Jarle!”

KULTURSPEILET

”Suverent om oppvekst … Beskrivelsen av alkoholens dramatiske konsekvenser for den lille kjernefamilien er ubehagelig godt gjennomført … Noe av det jeg liker best ved Renbergs fortellermåte, er at synsvinkelen stadig skifter … den spesielle stemningen i boken; sår og trist, morsom og reflektert”

FREDRIKSSTAD BLAD

”Tore Renberg står støtt som forfatter med et blikk på samtida som både avslører og sammenfatter”

SARPSBORG ARBEIDERBLAD

”Gripande om det forferdelege. I Kompani Orheim skildrar Tore Renberg ein drankar. Og han gjer det med opprørande presisjon … [han] skriv vel langt på veg Den Store Oppvekstromanen frå Stavanger på 1980-tallet … underhaldande er det, og ei framsyning av stort talent. Renberg held ikkje fast ved eitt perspektiv under forteljinga, utan problem skifter han frå den eine til den andre hjernen, og han gjer det med bravur … det er det fremste kunstnarlege aspektet ved boka … slutten er rett og slett gripande, utan fakter av noko slag. Renberg skriv lett og elegant”

DAG OG TID

”Med denne gripende oppvekstromanen fra Stavanger på 80-tallet, er Tore Renberg for alvor i ferd med å ta steget opp i den litterære elitedivisjonen … Renberg har videreutviklet en skrivestil som gjør han til en av de mest lesbare forfatterne i Norge. Oppvekstens sårhet, skråsikkerhet og identitetsjakt blir skildret med varm innlevelse. Språket er stilsikkert og detaljert, og i karakterbygging er Renberg snart på høyde med Lars Saabye Christensen … god underholdning og en oppvisning i skriveglede”

BERGENSAVISEN

”Endelig en altomfattende generasjonsroman for oss som vokste opp blant middelklassen på syttitallet … Tore Renberg er en generasjonsstemme for folk pluss-minus tretti år … frydefull lesning … Renberg vekker sterke følelser … morsom og gjenkjennende lesning … De to bøkene om Jarle hittil sprudler av fortellerglede og begge er pageturnere, umulige å legge fra seg”

VÅRT LAND

”Tore Renbergs litteratur er et av de mest spennende forfatterskap som har utviklet seg etter 2000 … en dyptpløyende, perspektivrik roman … Han er en glimrende forteller med et markant språk og en original fortellerstemme. Det dristige fortellergrepet med en nærmest totalallvitende beretter er sjelden vare i nyere norsk prosadiktning, som alene gjør romanen høyst leseverdig”

TØNSBERGS BLAD

”Forfatteren danser elegant mellom hardtslående realiteter, varme detaljer og stor referanserikdom. Dette er Renbergs perspektiv. Han har kontroll over historien, og klarer på mesterlig vis å bringe fram usikkerheten – selve essensen i fortellingen … ”Kompani Orheim” besitter en storslagen sårhet i seg … Miljøbeskrivelsene er nådeløse, karakterene treffsiker, og historien faktisk aldri så lite klok. Tore Renberg viser med ”Kompani Orheim” sitt store hjerte for fortellingen, leserne og dimensjonene i unge menneskers liv”

HAUGESUNDS AVIS

”overbevisende og godt … Først og fremst makter Renberg å skrive sårmuntert om en tragedie; en families undergang. Han skriver innsiktsfullt om Jarles vei fra barn til ungdom. Han klarer å bygge forventninger som hele tiden driver lesningen videre, han skriver både underholdende og god prosa, noe som er et aldri så lite kunststykke”

FÆDRELANDSVENNEN

”Renbergs beste … en pageturner, godt fortalt og godt oppbygd … Måtte man fortest mulig få en tredje bok om Jarle Klepp”

STAVANGER AFTENBLAD

”Tore Renberg vil nå mange lesere med sin nye roman … at han elsker å skrive litteratur, det er "Kompani Orheim" et eksempel på. Driv og entusiasme og en masse kjærlighet legger han for dagen i sin nye bok … Språket er talemålsnært, svært ungdommelig med banning, overdrivelser og sexfiksering - et umodent og på samme tid bråmodent språk som kan provosere, men som blir overbevisende turnert av forfatteren. … dette er en underholdende, åpen og inviterende roman, som også byr på innsikt i det å være et menneske”

NRK P2

”Forfatteren har et godt tak på [hovedpersonen], han skriver frem et høyst levende menneske, det mest troverdige i forfatterskapet … Det er i karaktertegningene, endog av bipersonene, at Renberg fremstår som betydelig. Dessuten er han en miljøskildrer av rang … Renbergs spontane egentone er umiskjennelig. Særlig imponerer han med Jarles forsøk på balansegang mellom ikke å skille seg ut, samtidig som han skal finne sitt eget ståsted … ”Kompani Orheim” danner en foreløpig topp i forfatterskapet”

AFTENPOSTEN

”Tore Renberg bekrefter med sin styrke som forfatter i den nye romanen ”Kompani Orheim” … fengende … Han er en mester i å bygge «karakterer» … Tore Renberg er et fortellertalent som behersker det brede formatet. Og han er helt åpenbart en forfatter som kan få mange lesere, også i det krevende unggutt-segmentet der bare Lars Saabye Christensen og et par til blir invitert inn i varmen”

DAGBLADET

”Renberg har begått en troverdig, gripende og vesentlig roman … Det er sjelden, tror jeg, at jeg anvender uttrykket ”gripende”. Denne gangen er det på sin plass … Renberg har ikke bare toppet sin litterære formkurve stilistisk, han har også funnet ut av hva som er hans force, nemlig den personlige beretningen, som er upretensiøs, men ikke desto mindre ambisiøs. ”Kompani Orheim” er en viktig bok”

TORUNN BORGE, KLASSEKAMPEN
  • Handlekurv
Handlekurven din er tom
  • Nyheter

Nina Lykkes Full spredning holder stand på bestselgerlista
Nina Lykkes Full spredning. En legeroman beholder denne uken andreplassen på Bokhandlerfor...

Les mer

Bjørn Esben Almaas og Matias Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris 2020
I dag ble det kjent at Bjørn Esben Almaas og Matias Faldbakken er nominert til Nordisk råds litte...

Les mer

Matias Faldbakken tildelt P2-lytternes romanpris 2019
Matias Faldbakkens kritikerroste roman Vi er fem er tildelt P2-lytternes romanpris 2019. P...

Les mer

Nina Lykkes Full spredning tilbake på 2. plass på bestselgerlista
Denne uken klatrer Nina Lykkes Full spredning. En legeroman fra 5. til 2. plass på Bokhand...

Les mer

Marie Auberts bøker bejubles i Danmark og Sverige
Marie Auberts roman Voksne mennesker (2019) er nå utkommet i Danmark og Sverige til en rek...

Les mer ARKIV
  • Nyhetsbrev
  • Fritekstsøk
  • Arrangement
24.02.2020

Suzanne Brøgger og Alf van der Hagen på Litteraturhuset i Trondheim

Les mer
25.02.2020

Suzanne Brøgger og Alf van der Hagen i samtale på Bergen Offentlige Bibliotek 

Les mer
26.02.2020

Litterær Salong i Haugesund: Suzanne Brøgger - møte med et feministisk ikon

Les mer
27.02.2020

Sakprosadagene på Farsund folkebibliotek: Espen Stueland: «Eilert Sundts farlige kunnskap»

Les mer
27.02.2020

Bokprat: Suzanne Brøgger. Samtalememoarer på Sølvberget, Stavanger kulturhus

Les mer
KOMMENDE

Webdesign og publiseringsverktøy fra Netmaking | Powered by eZ Publish