Design: Exil Design
Last ned høyoppløselig versjon av omslag
Pris kr 349,00

Voksne mennesker

Aubert, Marie

IB Pris kr 349,00
| ISBN 978 82 495 2145 6

Jeg holder om meg selv, huden er liksom vissen og tørr, kroppen er ingenting og ingen vil noe med meg lenger, som om jeg har sluttet å finnes. Jeg har aldri hatt med meg noen hit til hytta, det har aldri vart lenge nok til det. Marthe har sittet her med kjærester siden hun var femten og alltid fått det største soverommet, alltid trege, tafatte gutter som mamma og jeg har himlet med øynene av, før hun endelig ble sammen med Kristoffer og fikk Olea på kjøpet. Og jeg, hva har jeg.

Ida er arkitekt, barnløs og i sin beste alder, men i det siste har varsellampene begynt å blinke. For sikkerhets skyld har hun undersøkt mulighetene for å få fryst ned egg til senere bruk, i tilfelle hun skulle treffe den rette. Nå er det sommer, og Ida tar bussen sørover til barndommens ferieparadis, hvor moren skal feire 65-årsdag med sin lille familie. På hytta venter lillesøster Marthe med samboer og bonusbarn. Alt skulle ligge til rette for noen fine feriedager, hadde det bare ikke vært for Marthes strålende nyheter.

Voksne mennesker er en roman om tynnslitte familiebånd, sjalusi og selvhevdelse, og om skammen over en uelsket tilværelse.

Her kan du bla i boka Voksne mennesker

NOMINERT TIL BOKHANDLERPRISEN 2019
NOMINERT TIL UNGDOMMENS KRITIKERPRIS 2020

Omtale

"Hun skriver lekende lett og ganske selvsagt om de mest skambelagte temaer... Dialogene er elegante, det samme er skildringen av det psykologiske samspillet mellom de ulike personene. Dette krypende ubehaget, alle konflikter som rører seg mellom mennesker. Idas forgjeves forsøk på å bli elsket."

CATHRINE KRØGER, DAGBLADET

"Marie Auberts andre bok er heftige saker og takk for det... En oppvisning i sjalusiens destruktive kraft og mennesker som koker bak svette smil. Marie Aubert er kommet til norsk litteratur for å bli... et strøkent stykke arbeide med en bemerkelsesverdig tålmodighet og evne til tilstedeværelse på liten flate. Voksne mennesker er et 141 siders kammerspill som blir fryktelig ubehagelig fordi det er så gjenkjennelig og samtidig tilforlatelig... Med den stille og tålmodige utrullingen av fortid og alle små og store bevegelser på hytta, har Marie Aubert skapt et minefelt av en bok. Alt kan gå galt hele tiden, det er ørsmå nyanser mellom eksplosjon og en svak sommerbris i gardinene... De lange, malende setningene mot de hugne erkjennelsene på bare noen ord skaper en god rytme... Marie Aubert er kommet til norsk litteratur for å bli og takk for det. Hun må gjerne like å bli ferdig til hver bokhøst fremover."

VIDAR KVALSHAUG, BOK365

"Marie Aubert treffer blink i sin romandebut om dysfunksjonell familie på hyttetur... Det er et mektig kammerspill i sommersol Aubert har skrevet, i sin første roman... Det er en skarp knivsegg mellom antydninger og direkthet, mellom nærvær og fravær, mellom barndomsflash og virkelighetens nåtid i et språk som er sanselig og realistisk. Og om forskjellen mellom den ideelle og reelle situasjonen i de fleste familier... Marie Aubert var talentfull, nå er hun full av talent."

STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN

"Marie Aubert har skrevet boken du må lese i sommer... Aubert kan kunsten å skildre skamfølelser slik at leseren til sin egen overraskelse reagerer med skrekkblandet fryd... Portrettet av Ida er radikalt og hjerteskjærende og viser hvordan det føles å være herjet av indre demoner. Hun blir hytte­gjesten fra helvete. Men siden Marie Aubert skriver litteratur av en klassisk støpning, så gjør hun til sist en snedig om­dreining også på den situasjonen."

INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN

"Forfattaren har eit lett og leikande språk som er rikt på velskrivne realistiske dialogar. Det er nok nettopp det som gjer at teksten òg er skrekkeleg ubehageleg å lese, vi hoppar og sprett frå ugjerning til ugjerning... imponerande effektivt og elegant."

KATRINE JUDIT URKE, DAG OG TID

 "Med handlingen lagt til den norske skjærgården, skildrer Marie Auberts sterke romandebut «voksenlivet» ærlig, humoristisk og treffsikkert... Det Marie Aubert gjør er å finne et språk for en del paradokser ved det voksne livet, som kan virke uløselige... Aubert serverer presise beskrivelser av dagens populære datingarena, Tinder, samt skildringer av småbarnslivet sett fra utsiden. Selv kan romanens tittel, «Voksne mennesker», stå som en markant ironisk kommentar til hele voksentilværelsen... Gjennom lange og korte setningskonstruksjoner simuleres den opplevelsen Ida har av sin omverden. Med en slik bevissthetsstrømsteknikk skapes det en altoppslukende verden som blir lett gjenkjennelig og vanskelig å legge fra seg... 

FRIDA URHEIM, SUBJEKT.NO

"De siste årene har det nærmest blitt en tradisjon at en aktuell norsk roman blir en sommersnakkis. I år er det uten tvil Marie Auberts Voksne mennesker som fyller den rollen. Boken gir et skarpt og klamt bilde av hvorfor nære familierelasjoner og dårlige handlingsmønstre blir en kruttsterkt kombinasjon – gang etter gang. Boken er satt til en typisk sommerhytte i den norske skjærgården, og det føltes derfor som et ekstra bonus i leseropplevelsen å sluke den på hytteverandaen selv"

CECILIE ASKER, AFTENPOSTEN (Ukens kulturtips)

"Aubert skriver morsomt. Det forvokste, eller patetiske, om du vil, understrekes av at de to voksne søstrene tråkker rundt i sitt barndoms paradis på hytta. Som den intelligente førtiåringen hun er, blir Ida selvfølgelig bevisst sin egen tilkortkommenhet og selvmedlidenhet ... Hvor lenge kan man vente med å få barn hvis man vet at man vil ha det? Og kan man leve et godt liv uten? Voksne mennesker er et sviende tidsriktig psykologisk portrett av voksende desperasjon i møte med biologiske realiteter"

VILDE SAGSTAD IMELAND, MORGENBLADET

"Marie Aubert innfrir forventningene med en elegant og skreddersydd fortelling om smerten ved å oppdage at livet har gått forbi, i stillhet ... Både Cora Sandel og Torborg Nedreaas dukker opp på netthinnen mens man leser dette lette elegante sommerspillet som utfoldes mens noen klør sine myggstikk og andre føler at livet ramler sammen. Dette spennet mellom triviell feriekos og eksistensielle kriser behandler forfatteren med innsikt og klokskap og sans for timing"

TURID LARSEN, DAGSAVISEN

"en fornøyelse å lese ... De vare skildringene av det på samme tid nære og fjerne søskenforholdet minner om Helga Flatlands En moderne familie. Samtidig driver Ida med en mistenkeliggjøring overfor sine nærmeste som likner Carl Frode Tillers Innsirkling-trilogi"

IDA VÅGSETHER, STAVANGER AFTENBLAD

"Auberts romandebut er en treffsikker skildring av familiebånd, forventninger og ensomhet i skyggen av sommerens idyll ... Aubert beskriver på brutalt ærlig vis de stygge sidene som kommer til syne hos mennesker som føler seg utilstrekkelige ... Hvorfor er denne romanen så god? Først og fremst fordi den tar opp de mørke sidene hos mennesker utilslørt, uten å kommentere, uten å dømme. Vi har alle i oss å kunne bli fryktelig fæle, og de ulike situasjonene vi kommer i livet vil avsløre hvordan vi takler nettopp det. Voksne mennesker er en imponerende debutbok, den er handlingstett og lettlest ... Jeg kommer til å lese alt denne forfatteren gir ut"

VILDE AURORA ERIKSEN, MINERVA

"[Idas] verden blir stadig mer ensom ... Med ørsmå grep siver denne desperasjonen også dypere inn i språket, som i håpefulle spørsmål etterfulgt av avvisende, konstaterende punktum, og den avmektigheten som skjuler seg i en overdreven bruk av ordet ikke – «jeg gråter ikke», «jeg fryser ikke». Sammen med den gjentatte språklige ruggingen, av typen «men det var nære på […] det var nære på», minner Aubert løfterikt om langt mer etablerte forfattere som Vigdis Hjorth og Hanne Ørstavik"

ELIN KITTELSEN, KLASSEKAMPEN

"Marie Auberts debutroman Voksne mennesker er en romantekst som tar tidas trend på alvor ... Gjennom opprivende scener, et språk som er følelsesladet og med passelig mye undertekst, klarer hun å formidle et drama – ikke minst på et indre plan – som tar tak i leseren. Enten leseren sjøl ønsker seg et barn eller ei, vil jeg tro. Dette er en debut det står respekt av"

JAN ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE

"Det beste jeg har lest i det siste er Marie Auberts Voksne mennesker. En sabla morsom, besk roman ... jeg elsket den boka."

ELSE KÅSS FURUSETH, BOKTIPS.NO

"Marie Aubert kan kunsten å skildre de svarte følelsene som gjør mennesket til en infam og sårbar skapning, Hovedpersonen i Voksne mennesker er den 40 år gamle arkitekten Ida. I første kapitler er hun på vei til familiehytta der morens bursdag skal feires. Single Ida har et sterkt ønske om å bli mor. På hytta blir hun grenseoverskridende sjalus på sin gravide lillesøster. … Aubert skriver litteratur av en klassisk støpning.» 

INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker 2019

"fortreffelig romankunst"

ADRESSEAVISEN, Årets beste bøker 2019

"Denne slurpa jeg i meg som en deilig sommerdrink. Pute-tv i bokform, og rett og slett en knallgod roman"

KATRINE JUDIT URKE, DAGBLADET, Årets beste bøker 2019

"en lavmælt, nesten thrilleraktig, familiefortelling som Aubert lett og elegant driver mot katastrofen"

JOHANNA FRID, DAGENS NYHETER (Sverige)

«Smerten ved ikke å bli behandlet som en voksen fordi man er singel og barnløs skildres taktfullt i Marie Auberts romandebut … Men en usunn konkurransesituasjon mellom voksne søstre, i tillegg på familiens landsted, har vi ikke lest det før? Det har vi vel - temaet er så slitt at det er dumdristig av Marie Aubert å gi seg i kast med det. Det hindrer henne imidlertid ikke fra å lykkes ... Konflikten tilsmusser begge sider, og her står ikke det gode mot det onde, men det skjøre mot det skjøre. Det er det fine med Voksne mennesker, den forteller poengtert, følsomt og uten store fakter om det vanskelige ved det å være menneske»

SVENSKA DAGBLADET (Sverige)

«Skarpt og nært søskendrama om kjærlighet, smerte og det å bli voksen. Supernorskt og så himla bra”

BORÅS TIDNING, ”Boktoppen. Anmelderne velger de beste bøkene akkurat nå” (Sverige)

«Marie Aubert skyr ikke tabubelagte temaer. Hun får frem de krasse mekanismene i hvordan søsken kan oppføre seg mot hverandre … Uten å noen gang bli svulstig eller svevende, finner Aubert brennpunktene, de ondskapsfulle stikkene som er forkledd som godhet eller småprat. Handlinger som angivelig er utført av omtanke, men som er fylt til randen av lyst til å ødelegge … Underveis har trykket økt som i et dramaturgisk trykkammer. Først når jeg lukker boka og puster ut, forstår jeg hvor høyt det trykket faktisk var»

NYA WERMLANDS-TIDNINGEN (Sverige)

"Marie Auberts slag-i-magen-debut er et intenst og totalt oppslukende kammerspill om lengselen etter barn og giftig søskenrivalisering, der raseriet i replikkene skjærer som negler mot tavlen. En mors bursdag skal feires, et helt livs misunnelse håndteres, det er ladet og isende velskrevet"

JENNY LINDH, MAGASINET M (Sverige)

«Fremragende roman om familie, barnløshet og sjalusi treffer rett i solar plexus … Det er en virkelig god og treffende historie, som på fineste vis beskriver hvordan en eksistensiell krise kan skape sjøgang i både den kriserammede og omgivelsene»

BRITTA VOERGAARD POULSEN, LITTERATURSIDEN.DK (Danmark)

«Personene er lys levende, uperfekte og menneskelige i situasjoner som gir deg vondt i magen. For deg som nyter når en liten historie kan gjøre et like stort inntrykk som en stor roman!”

MAGASINET LIV, Seks av seks stjerner (Danmark)

"Det er vondt-i-magen-prosa, men fint og avdempet fortalt ... Alle som har abstinenser etter å ha slukt irske Sally Rooneys livskloke, bittersøte, romantiske samtidshistorier, kan få stilt det verste av kløen med Auberts prosa ... Virkelig glimrende sommerhuslitteratur»

LINEA MAJA ERNST, WEEKENDAVISEN (Danmark)

"Aubert ser gjennom karakterene sine med røntgenblikk, så man nesten skammer seg på deres vegne … Her ligger også Auberts fandenivoldske og underholdende humor, som blir så mye mer komisk i kontrast til bøkenes grunnleggende tristesse … Mesterlig!›»

KRISTIN VEGO, INFORMATION (Danmark)
  • Handlekurv
Handlekurven din er tom
  • Nyheter

Hanne Ørstaviks Kjærlighet kortlistet til The Republic of Consciousness Prize 2020
I dag ble det kjent at Hanne Ørstaviks roman Kjærlighet (eng. tittel: Love) er en a...

Les mer

Linn Ullmann om litteratur og offentlighet - Foredrag på Nasjonalbiblioteket 28.02
Hvordan klare seg? I et personlig, litterært og undersøkende foredrag ser Linn Ullmann nærmere på...

Les mer

Nina Lykkes Full spredning holder stand på bestselgerlista
Nina Lykkes Full spredning. En legeroman beholder denne uken andreplassen på Bokhandlerfor...

Les mer

Bjørn Esben Almaas og Matias Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris 2020
I dag ble det kjent at

Les mer

Matias Faldbakken tildelt P2-lytternes romanpris 2019
Matias Faldbakkens kritikerroste roman Vi er fem er tildelt P2-lytternes romanpris 2019. P...

Les mer ARKIV
  • Nyhetsbrev
  • Fritekstsøk
  • Arrangement
27.02.2020

Sakprosadagene på Farsund folkebibliotek: Espen Stueland: «Eilert Sundts farlige kunnskap»

Les mer
27.02.2020

Bokprat: Suzanne Brøgger. Samtalememoarer på Sølvberget, Stavanger kulturhus

Les mer
27.02.2020

Litteraturkveld: Suzanne Brøgger på Sølvberget, Stavanger kulturhus

Les mer
28.02.2020

Sakprosadagene på Kristiansand folkebibliotek: Espen Stueland: «Eilert Sundts farlige kunnskap»

Les mer
28.02.2020

Litteratur og offentlighet. Foredrag ved Linn Ullmann på Nasjonalbiblioteket

Les mer
KOMMENDE

Webdesign og publiseringsverktøy fra Netmaking | Powered by eZ Publish